slažete li se?

ISTRAŽIVANJE JE DOKAZALO: Žene na ovom vrlo bitnom poslu DALEKO su BOLJE od muškaraca

0

U ispitivanju se ocenjivalo 19 različitih kategorija: u 17 od 19 šefice su smatrane kompetentnijim od šefova.

pokazalo se da su žene bolje šefice
pokazalo se da su žene bolje šefice foto: Profimedia

Naime, ispitani zaposleni ocenili su žene koje rukovode sposobnijima – posebno kad treba preuzeti inicijativu, biti fleksibilan, podsticati druge ili ih psihički motivisati.

 

Osim toga, smatraju se iskrenijim, inspirativnijim i motivisanijim. Rešavanje problema i timski rad su sledeća područja u kojima žene dominiraju. Klasična muška područja – poput IT-a ili menadžmenta – bila su takođe uključena u ispitivanje.

Manje samopouzdanje kao podsticaj za bolju učinkovitost

 

Šefice su same sebe u ispitivanju u proseku slabije ocenile od šefova. Posebno mlađe šefice ispod 30 su se procenile manje kompetentnim od njihovih muških kolega iste dobi. Što starije, toliko delotvornije su žene procenile svoje sposobnosti šefice. Tek one starije od 51. godine su procenile svoje sposobnosti boljim. U ispitivanju je smanjeno samopouzdanje kod žena bilo navedeno kao razlog za činjenicu da su u krajnjoj liniji žene istrajnije, ambicioznije i otvorenije – a to su faktori koje nas čine boljim šeficama.

Muškarci su dobili poene u tehnici i strategiji

 

Muškarci su u dva područja ocenjeni kao kompetentniji od žena: jedno je tehnika/stručna ekspertiza, a drugo je strateško delovanje. Psiholog sa salcburškog univerziteta navodi kao razlog za tu procenu proširene stereotipe: žene se često smatraju predstavnicama grupe, a ne individualcima. Zato im se pripisuje – zbog predrasuda – manje stručnosti nego muškarcima.
 

 

makonda-tracker