radi!

ZNATE LI ŠTA JE POMODORO-TEHNIKA? Princip za bolju koncentraciju i učinkovitost na poslu —ovako funkcioniše

0

Mnogi od nas imaju na poslu problema s koncentracijom. Sve radimo odjednom, stalno nas nešto ometa i ne možemo misliti kako treba.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Sa takozvanom „pomodoro-tehnikom“ bi posao trebalo da bude mnogo organizovaniji i učinkovitiji. 

 

Tu tehniku smislio Italijan Frančesko Ciriljo. Kako bi bolje razdelio svoje radno vreme, koristio je štopericu u obliku paradajza. Stoga je ta tehnika dobila svoje ime, jer „pomodoro“ u privodu znači „paradajz“. Tehnika bi trebalo da istrenira mozak kako bi se mogao bolje koncentrisati u kratkim vremenskim razdobljima.


Evo kako funkcioniše pomodoro-tehnika:

 

Princip je sledeći: 25 + 5. Dakle, 25 minuta fokusirano radite, a onda napravite pauzu 5 minuta. Izađite kratko na vazduh, popijte čaj, poslušajte neku pesmu ili šta god vam već godi. Važno je da 5 minuta ne razmišljate o poslu. Za tu tehniku uvek namestite štopericu.

 

Nakon četiri 25-minutnih serija rada sledi duža pauza (oko 20-30 minuta). Ako tada imate još energije – krenite ispočetka.

 

Za pomodoro-tehniku sebi prvo napravite popis. Šta sve treba uraditi? Potom složite zadatke po prioritetu. Šta je važno? Šta se hitno mora obaviti? Procenite koliko vam vremena treba i zapišite to. Ako zadatak traje duže od 25 minuta, razdelite ga na više vremenskih jedinica.

Ako treba obaviti više malih stvari, naravno da ih možete staviti u jednu veću "vremensku jedinicu". Ako sa zadatkom ne završite unutar 25 minuta, prenesite ga u sledeću jedinicu. 

 



 

makonda-tracker