korak po korak

Preukusan ručak za celu porodicu prema starinskom receptu: Recept za najslasniji svadbarski kupus prste da poližeš

Svadbarski kupus spada u red gurmanskih specijaliteta, koja su ukusnija što se duže krčkaju.

Svadbarski kupus prema starinskom receptufoto: Shutterstock/V.Dr

Svadbarski kupus spada u red starinskih jela koje se pravi od kiselog kupusa i nekoliko vrste mesa, a najčešće se jede tokom zime.

 

Em što se krčka dugo, em je jako i dugo drži sitost što ga čini pravim gurmanskim specijalitetom.

 

U nastavku vam predstavljamo najbolji recept za svadbarski kupus:


Sastojci:

 

  • 2 kg kiselog kupusa
  • 1 kg mesa po izboru
  • 1/2 kg suvih rebara
  • 1/2 kg slanine
  • 1 crni luk
  • 4 čena belog luka
  • 1 puna kašika masti
  • 1 kašika slatke paprike
  • biber u zrnu
  • lovorov list


Priprema:

 

Na malo ulja propržite iseckan crni luk, pa kada postane staklast, sklonite sa šporeta i dodajte slatku papriku. Dobro promešajte.

 

Meso i slaninu isecite, a rebra ostavite u komadu.

 

Zemljanu posudu u kojoj ćete praviti svadbarski kupus premažite mašću, pa na dno stavite listove kupusa. Onda ređajte sastojke stavljajući malo sečenog kupusa, luk, pa isečeno meso.

 

Na kraju pospite biberom u zrnu, poređajte čenove belog luka i lovorov list.

 

Vodite računa da poslednji red treba da bude kiseli kupus. Prelijte vrelom vodom i poklopite posudu odgovarajućim poklopcem.

 

Kuvajte dok ne krene da krčka, a onda smanjite temperaturu i krčkajte još 4 sata. Biće ukusnije što se duže bude kuvalo, a ako želite pored vode, možete da dodate i malo paradajz sosa.

 

 

BONUS VIDEO

Evo kako pravilno pripremiti kiseli kupus, da bi trajao čitave zime! Domaćica iz Ostre otkrila tajnu zimnice: jedan sastojak je ključan!