Kada vidimo ovu stavku u receptu, obično nastavimo dalje kao da je nismo ni primetili, a upravo se u njoj krije mala tajna velikih majstora, ističe ugledni francuski kuvar.
Popularnost kulinarskih emisija i trikova za kuvanje na društvenim mrežama donela nam je mnogo zvezda među poznatim kuvarima, ali neki od njih se posebno izdvajaju.
Pored Džejmija Olivera, Gordona Remzija, Volfganga Paka, Gaja Fijerija, jedno od velikih imena je Žan-Pjer Bjere, poznatiji kao Šef Žan-Pjer, francuski gastronomski mag koji je i televizijska ličnost i auor mnogih knjiga i, već godinama, jutjuber.
On često i rado s fanovima deli svoje bogato iskustvo, koje je sticao u luksuznim restoranima, a jedan od njegovih glavnih kulinarskih trikova je korak u receptima koji neretko preskačemo. Ali Žan-Pjer Bjere ističe da je veoma važan.
Kad god možete, dodajte malo kiseline jelu!
– Dodavanje kiseline, kroz sirće, sok od limuna ili paradajz, dramatično pojačava ukus jela – naglašava on.
I ne brinite da će vam tako jelo biti kiselo! Zapravo, više će se osećati ukus ostalih namirnica.
– Kiselina može da pojača i "podigne" ostale ukuse u jelu, što pruža ravnotežu u punoći, slatkoći, ljutini... Na primer, iscedite limun iznad gotovog jela od ribe i to će doprineti svežini i dati kontrast koji kompletira jelo – objašnjava ovaj kuvar.
Kako dodaje, kiseline igraju ključnu ulogu u marinadama i dresinzima za salate, tako što razlažu proteine i dodaju ukus. Mogu da se ponašaju i kao kontrateža bogatim, teškim jelima jer razbijaju masti i "pročišćavaju" vaše omiljene specijalitete.
Kako znati koja kiselina je najbolja? Koliko je sipati? Kroz praksu, naravno.
– Eksperimentišite s različitim vrstama sirćeta i citrusa da biste došli do balansa koji najbolje funkcioniše s vašim jelima. I, upamtite, ključno je biti umeren jer previše kiseline može da nadvlada nad ostalim ukusima, pa ih dodajte postepeno i probajte dok kuvate – savetuje Šef Žan-Pjer.
BONUS VIDEO
Vrhunski kuvar Radomir Raša Vlačić otkrio tajnu za savršen BBQ sos