skoro sve radi sam

Ni soda ni sirće: Jedini sastojak koji vam treba da zagorele šerpe izgledaju kao nove skoro da ne košta ništa

Koliko god da smo iskusni u kuhinji, svima nam se ponekad dogodi da nam jelo zagori, a onda uz to što ostajemo bez ručka dobijamo i šerpe koje deluju neupotrebljivo. Ali nisu, ima im spasa!

Zagorela posuda posle i pre pranjafoto: SrideeStudio/Shutterstock

Nakon što hrana zagori prilikom pripreme, na dnu šerpe obično ostaju čvrste, tvrdokorne mrlje, koje deluje nemoguće ukloniti, ali se ovo dešava tako često da je otkriveno mnogo efikasnih metoda za čišćenje.


U tim situacijama mnogi odmah posegnu za ribanjem žicom ili jakim hemijskim sredstvima, pa šerpa može dodatno da se ošteti, rešenje je daleko jednostavnije i krije se u jednostavnim sastojcima koje već imate u kuhinji.


Prašak za pecivo protiv zagorelog posuđa


Iako se često okrećemo sodi bikarboni i sirćetu, prašak za pecivo je još efikasniji sastojak za uklanjanje zagorelih mrlja iz šerpe.

Slično kao i soda bikarbona, prašak za pecivo ima svojstva koja pomažu da se zagoreli tragovi hrane nežno, ali efikasno, odvoje od površine posuđa. Tajna je u hemijskoj reakciji koja nastaje kada se ovaj prah pomeša sa vodom i zagreje jer se tada oslobađa ugljen-dioksid, koji pomaže da se naslage hrane olabave s dna šerpe ili tiganja.

 

Zagoreli duboki tiganjfoto: Shutterstock / sulit.photos

Sve što je potrebno jeste da:

  1. sipate 3 prsta vode u zagoreli sud,
  2. dodate kesicu praška za pecivo i
  3. ostavite da voda provri.

Zagoreli delovi bi trebalo da se postepeno odvajaju, a za preciznije čišćenje možete da iskoristite staru četkicu za zube ili četku za posuđe. Ako prvi pokušaj ne da željeni rezultat, odmah ponovite postupak, a zatim operite sud na uobičajen način sa malo deterdženta i mlake vode.

 

BONUS VIDEO

Kulinarske veštine u internacionalnoj kuhinji