obratite pažnju

Ako ne čistite rernu redovno, ovo morate da znate: 3 opasne posledice pripreme hrane u prljavoj pećnici

0

Da biste sačuvali i zdravlje i šporet, održavanje higijene pećnice je jedan od ključnih faktora. Koliko često trepa čistiti rernu i koje su eventualne negativne posledice pečenja u prljavoj?

Rerna puna fleka i tvrdokorne masnoće
Rerna puna fleka i tvrdokorne masnoćefoto: Anna Illina/Shutterstock

Čišćenje rerne definitivno ne spada u omiljene kućne poslove, a možda čak i najomraženiji, ali je izuzetno važno da ona ostane čista i da joj posvetimo više pažnje.


Koliko često treba ribati rernu?


Stručnjaci nisu saglasni u vezi s tim koliko je često dovoljno čistiti pećnicu šporeta jer to zavisi od više faktora, poput toga koliko je koristite, kakvu vrstu hrane pečete u rerni, koliko je ona stara, da li vam se hrana prosipa...


Ralf Abundo, direktor kompanije za čišćenje Canberra Bond Cleaning, smatra da bi u manjem domaćinstvu trebalo ribati rernu na tri do šest meseci, a u onom u kom živi više ljudi i sprema se više obroka na jedan do tri meseca. Ukoliko se to radi ređe, rerna bi mogla da radi slabije, kaže on.

 

Ali koliko je prljava rerna zapravo opasna?

 

Koliko često treba čistiti rernu šporeta zavisi od načina na koji se ona koristi
Koliko često treba čistiti rernu šporeta zavisi od načina na koji se ona koristifoto: Chiociolla/Shutterstock

Posledice neredovnog čišćenja rerne


U svakom slučaju, trudite se da rernu čistite često, čak i ako vam deluje čisto "na oko". Ponekad se u njoj skrivaju nevidljivi slojevi masnoće, hrskavi ostaci hrane i karamelizovane mrvice, a sve to može da ima imati ozbiljne posledice, kako po zdravlje, tako i po dugovečnost vašeg šporeta.

1. Prljava rerna može da ugrozi zdravlje


Neredovno čišćenje pećnice može dovesti do razvoja bakterija i buđi, naročito na mestima gde hrana iznova i iznova kaplje i zagoreva.


Kada sledeći put koristite već prljavu rernu, visoka temperatura može da aktivira mikroorganizme ili oslobodi štetne materije iz zagorelih ostataka hrane. To dalje može da izazove trovanje hranom ili probavne smetnje, a mirisi iz zagorele hrane mogu da iritiraju disajne puteve i pogoršaju alergijske reakcije kod već osetljivih osoba.

 

Čista rerna je jedna od osnova zdravlja
Čista rerna je jedna od osnova zdravljafoto: Pixel-Shot/Shutterstock

2. Neočišćena rerna utiče i na ukus i mirs hrane


Obrok pripremljen u prljavoj rerni može da upije mirise iz ranijih jela, kao i masnoće, što menja njen prirodan ukus. Čak i najkvalitetniji sastojci mogu da izgube aromu i mirišu vrlo neprijatno, pa vam jelo propada iako ste sve uradili kako treba.


3. Prljava rerna ugrožava i bezbednost i šporet


Masnoća i zagoreli ostaci mogu da postanu lako zapaljivi, što povećava rizik od izbijanja požara u kuhinji. Pored toga, nakupljeni slojevi prljavštine otežavaju pravilno raspoređivanje toplote u rerni, pa će se jelo možda nejednako ispeći, a grejači i ventilatori se brže troše.

 

BONUS VIDEO

Preventiva smanjuje rizik od požara

 

makonda-tracker