Uz samo malo kreativnosti, svaka mirišljava i mekana domaća kiflica može da bude pravo gastronomsko čudo i iznenađenje, a mi vam predstavljamo 10 načina da zadovoljite i najprobirljivije goste!
Ako se pridržavate Božićnog posta, uvek vam je dobrodošla ideja za neko brzo domaće pecivo, a nema boljeg rešenja od kiflica. Isto važi i ukoliko obeležavate krsnu slavu uz posnu trpezu, a ako su vam pomalo dosadile proverene, stare varijante jednostavno promenite punjenje!
Kad je reč o filovanju kiflica, uglavnom se držimo sira, džema i krema, ali mogućnosti su beskrajne! Uz samo malo mašte, možete da dobijete sasvim nove i interesantne ukuse, kojima ćete se uvek vraćati.
Ideje za posni fil za kiflice
- 1. prodinstane pečurke + crni luk na kom su dinstane
- 2. kuvani i proceđen spanać + mleveni orasi
- 3. ajvar + beli luk
- 4. pasirana tikvica + nana
- 5. masline + biljni kačkavalj
- 6. zapečena bundeva + cimet
- 7. pasirani paradajz + crni luk + bosiljak
- 8. humus + mlevena paprika (ljuta ili slatka)
- 9. zapečena bundeva + kokosovo brašno + muskatni oraščić
- 10. kuvani krompir + peršun + crni luk
Recept za najbolje posne kiflice
Sastojci:
- 500 g mekog brašna
- 1 kocka svežeg kvasca
- 1 kašičica šećera
- 150 ml ulja
- 50 ml tople vode
- 150 ml kisele vode (na sobnoj temperaturi)
- 1 kašičica soli
- fil po izboru
- susam po želji
Priprema
- U malo tople vode razmutite izmrvljen kvasac i dodajte šećer, pa promešajte i ostavite da se kvasac "aktivira".
- Posle 10-ak minuta, dodajte ulje i kiselu vodu (nikako iz frižidera, da ne bi smetala kvascu), promešajte, pa dodajte brašno i so i zamesite glatko testo.
- Ostavite da odstoji 30 minuta.
- Premesite, pa prebacite na pobrašnjenu radnu površinu. Na njoj podelite testo na četiri dela, pa svaki razvucite u krug. Isecite svaki krug na trouglove.
- Na širi deo svakog trougla stavite po kašiku fila, pa motajte prema užem vrhu. Po želji pospite susamom.
- Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 200°C, ne duže od 25 minuta.
BONUS VIDEO
Umetnost figure od testa
( Glossy, T.S.R. )