fantastične

Posne pamuk-kiflice + 10 ideja za fil: Mame mirisom, a ukusom šalju u raj i savršene su za slavsku trpezu i Božićni post

Uz samo malo kreativnosti, svaka mirišljava i mekana domaća kiflica može da bude pravo gastronomsko čudo i iznenađenje, a mi vam predstavljamo 10 načina da zadovoljite i najprobirljivije goste!

Mekane domaće kiflice posute susamomfoto: Mita Stock Images/Shutterstock

Ako se pridržavate Božićnog posta, uvek vam je dobrodošla ideja za neko brzo domaće pecivo, a nema boljeg rešenja od kiflica. Isto važi i ukoliko obeležavate krsnu slavu uz posnu trpezu, a ako su vam pomalo dosadile proverene, stare varijante jednostavno promenite punjenje!


Kad je reč o filovanju kiflica, uglavnom se držimo sira, džema i krema, ali mogućnosti su beskrajne! Uz samo malo mašte, možete da dobijete sasvim nove i interesantne ukuse, kojima ćete se uvek vraćati.


Ideje za posni fil za kiflice

 

  • 1. prodinstane pečurke + crni luk na kom su dinstane
  • 2. kuvani i proceđen spanać + mleveni orasi
  • 3. ajvar + beli luk
  • 4. pasirana tikvica + nana
  • 5. masline + biljni kačkavalj
  • 6. zapečena bundeva + cimet
  • 7. pasirani paradajz + crni luk + bosiljak
  • 8. humus + mlevena paprika (ljuta ili slatka)
  • 9. zapečena bundeva + kokosovo brašno + muskatni oraščić
  • 10. kuvani krompir + peršun + crni luk

 

Punjene posne kiflicefoto: Bobica10/Shutterstock

Recept za najbolje posne kiflice


Sastojci:

 

  • 500 g mekog brašna
  • 1 kocka svežeg kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 150 ml ulja
  • 50 ml tople vode
  • 150 ml kisele vode (na sobnoj temperaturi)
  • 1 kašičica soli
  • fil po izboru
  • susam po želji


Priprema

 

  1. U malo tople vode razmutite izmrvljen kvasac i dodajte šećer, pa promešajte i ostavite da se kvasac "aktivira".
  2. Posle 10-ak minuta, dodajte ulje i kiselu vodu (nikako iz frižidera, da ne bi smetala kvascu), promešajte, pa dodajte brašno i so i zamesite glatko testo.
  3. Ostavite da odstoji 30 minuta.
  4. Premesite, pa prebacite na pobrašnjenu radnu površinu. Na njoj podelite testo na četiri dela, pa svaki razvucite u krug. Isecite svaki krug na trouglove.
  5. Na širi deo svakog trougla stavite po kašiku fila, pa motajte prema užem vrhu. Po želji pospite susamom.
  6. Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 200°C, ne duže od 25 minuta.

BONUS VIDEO

Umetnost figure od testa