Nije samo morska hrana bogata jodom: Spisak namirnica koje treba da jedete za zdravu štitnu žlezdu

Da bi štitna žlezda normalno radila, neophodan je optimalan unos joda koji se postiže prvenstveno korišćenjem jodirane soli. Međutim, uz to, koristiće vam i namirnice bogate jodom, koje ne moraju uvek da nam stignu iz mora. Zapravo, postoji i lako dostupna hrana koja sadrži ovaj mineral.

Žumance u jajetu je bogato jodomfoto: PhotoJuli86/Shutterstock

Jod je esencijalni mineral koji našem telu treba u malim količinama, ali je izuzetno važan. On ima više uloga u organizmu, a najvažniji za pravilan rad hormona štitne žlezde T3 i T4, koji regulišu metabolizam, energiju, rad srca, temperaturu i brojne druge vitalne funkcije.

 

Pošto organizam ne može sam da ga proizvodi, jod mora da se unosi kroz hranu.


Nedovoljan unos joda danas je sve češći problem, jer se sve više ljudi okreće „čistoj“ ishrani i izbegavanju soli, a uz to nije svima dostupna morska hrana, koja je bogata jodom. Zato je važno znati kako prepoznati manjak joda i koje namirnice vam mogu pomoći da ga nadoknadite.

Simptomi manjka joda


Nedostatak joda obično se razvija postepeno, a najčešći simptomi su:

  • umor, bezvoljnost i osećaj usporenosti,
  • neobjašnjivo gojenje ili težak gubitak kilograma,
  • osećaj hladnoće i hladne ruke i noge,
  • problemi s koncentracijom i pamćenjem,
  • suva koža i opadanje kose,
  • uvećana štitna žlezda (gušavost) i usporen rast i razvoj kod dece

 

Jod je najvažniji za normalan rad hormona štitne žlezdefoto: Shidlovski, Shutterstock

Ako sumnjate na nedostatak joda, najbolje je uraditi analize hormona štitne žlezde i konsultovati lekara ili endokrinologa.


Namirnice koje sadrže najviše joda


Nemorski izvori joda

 

  • Mleko i mlečni proizvodi. Jogurt, mleko i sir često su obogaćeni jodom, pa su odličan izvor ovog minerala za decu i odrasle. Količina varira u zavisnosti od kvaliteta, ali mlečni proizvodi su generalno pouzdan izvor.
  • Jaja. Jaja sadrže jod, a jednostavan su i lako dostupan izvor ovog minerala. Idealna su za doručak i pružaju dugotrajan osećaj sitosti.
  • Krompir (posebno sa ljuskom). Iako nije ekstremno bogat jodom kao morska hrana, krompir je dobar biljni izvor joda, naročito kada se jede sa ljuskom, a jeftin je i dostupan tokom cele godine.
  • Brusnice. Brusnice sadrže iznenađujuće visoku količinu joda za voće. Osim toga, bogate su antioksidansima i odlične za imunitet i urinarnu funkciju.

 

Jod je najvažniji za normalan rad hormona štitne žlezdefoto: Proxima Studio/Shutterstock

Morski izvori joda

 

  • Bakalar. Ova riba je izuzetno bogata jodom, a uz to je vrlo lagana, nemasna i nutritivno bogata. Jedna porcija može da zadovolji čak i više od polovine dnevnih potreba za jodom.
  • Morske alge. Morske alge su najveći prirodni izvor joda na svetu jer vrlo mala količina može da zadovolje dnevne potrebe, i to višestruko, pa se preporučuje umeren unos. Idealne su za supe, salate i jela inspirisana japanskom kuhinjom.
  • Tuna. Osim joda, tunjevina sadrži proteine visokog kvaliteta i omega-3 masne kiseline. Praktična je jer se lako čuva i može se koristiti u salatama, testeninama i sendvičima.
  • Losos. Losos sadrži solidne količine joda, ali i zdrave masti koje podržavaju rad hormona i celokupno zdravlje. Redovan unos ribe je jedan od najlakših načina da održite normalan nivo joda.

 

BONUS VIDEO

Ogroman broj ljudi ima problem sa štitnom žlezdom