Iako su limun, pomorandže i mandarine najpoznatiji izvori vitamina C, postoji mnogo namirnica koje ga sadrže u mnogostruko većim količinama. Međutim, jedna je toliko bogata ovim nutrijentom da u jednom zalogaju zadovolji dnevne potrebe za vitaminom C!
Vitamin C je esencijalna hranljiva materija koja se verovatno najčešće pominje, naročito u sezoni virusa i prehlada.
U pitanju je vitamin rastvorljiv u vodi koji se može naći u mnogim namirnicama, pre svega u voću i povrću, a u telu deluje kao antioksidans i može pomoći u:
- jačanju imuniteta,
- proizvodnji neurotransmitera,
- jačanju kardiovaskularnog zdravlja,
- sintezi kolagena,
- zarastanju rana...
Uz to je važan i za zdravlje vezivnog tkiva, kostiju i zuba, a preporučuje se da muškarci dnevno unose oko 90 mg vitamina C, dok se ženama savetuje dnevni unos 75 mg.
Koja voćka ima najviše vitamina C?
Iako se uglavnom vezuje za citrusno voće, postoji mnogo namirnica koje sadrže vitamin C u većim količinama nego citrusi, odnosno limun, pomorandže, mandarine, grejpfrut...
Međutim, malo je poznato da je ubedljivo najbogatija vitaminom C kakadu šljiva (lat. Terminalia ferdinandiana), australijsko voće koje spada u superhranu.
U samo 100 g ploda nalazi se čak 2.907 mg vitamina C, što je najveća otkrivena koncentracija na jednom mestu u prirodi. To znači da jedna šljiva, teška oko 15 grama, ima 350-480 mg vitamina C, a ovo voće je, uz to, izuzetno bogato kalijumom, vitaminom E i luteinom.
Pošto 100 g pomorandži ima 53,2 mg vitamina C, to znači da kakadu šljive sadrže oko 55 puta više ovog nutrijenta.
Zbog svog izuzetnog nutritivnog profila, kakadu šljive imaju brojne zdravstvene prednosti, među kojima su:
- zaštita i jačanje zdravlja kože,
- smanjanje zapaljenja u organizmu,
- zaštita od oksidativnog stresa,
- jačanje zdravlja kože,
- antibakterijsko dejstvo,
- antikancerogena svojstva...
BONUS VIDEO
Umesto suplemenata, za doprinos vitamina posvetite se ishrani