zdrava hrana

10 namirnica koje su najbolji izvor vitamina C: Ako ih unosite, zaštitićete organizam od bolesti i umora

Sirovo voće i povrće sadrži najviše vitamina C, a ako morate termički da ih obradite, onda gledajte da to bude kuvanje na pari.

foto: Shutterstock / Yulia Furman

Vitamin C, takođe poznat kao askorbinska kiselina, predstavlja vitamin rastvorljiv u vodi, a kao rezultat dolazimo do toga da ga telo ne skladišti.

 

To znači da moramo da osiguramo da svakodnevno unosimo odgovarajuće količine iz hrane u našoj ishrani.

 

Vitamin C ima nekoliko važnih funkcija, uključujući:

  • pomaže u zaštiti ćelija i njihovom održavanju zdravim
  • održava kožu, krvne sudove, kosti i hrskavicu
  • podstiče brže zarastanje rana


Kako piše bbcgoodfood.com , osobe starije od 19 godina bi trebalo da unesu 40 mg vitamina C dnevno.

 

Pošto je rastvorljiv u vodi i osetljiv na visoke temperature, deo vitamina C se gubi tokom kuvanja.

 

Sirovo voće i povrće će sadržati najviše vitamina C, ali ako ih uopšte treba kuvati, onda se čini da je kuvanje na pari najbolji metod za očuvanje hranljive vrednosti.


10 najzdravijih izvora vitamina C:

 

  • Crna ribizla
  • Brokoli (sirov)
  • Zelena paprika
  • Guava
  • Kelj (baren)
  • Kivi
  • Narandža
  • Papaja
  • Crvena paprika
  • Jagode

 

 

BONUS VIDEO

Kako se hraniti tokom predstojećih praznika: Zbog Božićnog posta nam fale ovi vitamini, ali moramo biti pažljivi sa suplementima