trikovi

Nikako nemojte da je bacate: 5 najboljih načina da iskoristite vodu u kojoj se kuvala testenina

Kada skuvate testeninu, vodu u kojoj ste ih barili nemojte da prosipate i bacate već je iskoristite na neki od ovih načina.

foto: Nitr/Shutterstock

Većina domaćica odmah baca vodu u kojoj se kuvala testenina, a malo ko zna da ova tečnost zapravo može da postane dragoceni saveznik u čišćenju, pripremi jela i ostalim kućnim trikovima.

 

Na ovaj način ćete čak smanjiti i otpad kod kuće. 

 

U nastavku vam predstavljamo 6 načina na koje možete da iskoristite vodu u kojoj se kuvala testenina: 

 

Zalivanje biljaka


Ukoliko ne stavljate so ili druge začine u vodu u kojoj kuvate testeninu, ona može da postane odlično prirodno đubrivo za biljke.

 

Skrob u ovoj vodi je bogat mineralima koji su korisni za biljke i podstiču njihov rast. Kada se voda ohladi, možete njom zalivati biljke.

 

Prirodni odmašćivač


Zahvaljujući skrobu koji testenina oslobađa tokom kuvanja, voda od testenine ima blago odmašćujuće dejstvo.

 

Sipajte vodu dok je još topla u posudu ili direktno na prljave tanjire i šerpe. Ostavite da deluje nekoliko minuta, pa operite sudove kao i obično.

 

Primetićete da se masnoća i prljavština lakše skidaju. Na ovaj način ne samo što ćete izbeći agresivna hemijska sredstva, već ćete i uštedeti deterdžent.

 

Omekšavanje kose


Nakon što nanesete šampon na kosu, mlaku vodu u kojoj se kuvala testenina možete da koristite za prirodno ispiranje. 

 

Zahvaljujući skrobu, kosa će biti mekša, sjajnija i nahranjena. 

 

Nakon ispiranja vodom od testenine, završite sa ispiranje običnom vodom kako biste uklonili eventualne ostatke i ostavili kosu laganom i sjajnom.

 

Oslobađanje zapušenih odvoda


Ako primetite da se sudopera zapušava, sipajte još ključalu vodu od testenine u odvod.

 

Toplota i skrob u vodi pomoći će da se rastvore ostaci masti i hrane koji često izazivaju začepljenja. Postupak možete ponoviti jednom ili dvaput za bolje rezultate

 

Priprema hleba i pice


Za pripremu testa možete da koristite vodu u kojoj se kuvala testenina. Zahvaljujući skrobu, testo će lakše narasti.

 

Pripazite samo: voda bi trebalo da bude mlaka, a ne ključala. 

 

Iskoristite je za sos


Ako vam je potrebno još vode za dinstanje soza uz koji ćete poslužiti testeninu, možete da upotrebite vodu u kojoj ste je kuvali jer će mu dati bogatiji ukus.

 

Lakše će se vezati za testeninu.


BONUS VIDEO

 

Kako se sprema domaća testenina?