Gastroenterolog sa Harvarda otkrio je na koji način ugrožavate zdravlje svakog dana praveći greške prilikom doručka.
Poznato je da je doručak najvažniji obrok, a već dugo istraživanja sugerišu da konzumiranje uravnoteženog obroka poput ovsene kaše, jaja ili jogurta sa muslijem sprečava nepotrebno prejedanje.
Dr Saurab Seti, gastroenterolog sa Harvarda otkrio je koji 7 uobičajenih grešaka po pitanju doručka može da "uništi vaša creva svakog jutra".
1. Među najgorim greškama je svakako preskakanje doručka.
Osim što je preskakanje doručka povezano sa većim rizikom od gojaznosti, dijabetesa tipa 2 i visokog krvnog pritiska, ono će da izazove i "nakupljanje kiseline i sporu pokretljivost creva".
Skupanje kiseline može da izazove gorušicu, a spora pokretljivost creva može da izazove zatvor, nadimanje i bol u stomaku.
Dr Seti savetuje da ljudi doručkuju u prvom satu nakon buđenja.
2. Sledeća greška koja se često dešava jeste što ljudi piju kafu na prazan stomak što povećava rizik od refluksa.
Istraživanja već dugo sugerišu da je to zato što kofein može stimulisati želudac da proizvodi više kiseline, što dovodi do simptoma refluksa kao što su gorušica, mučnina ili povraćanje, hronični kašalj, loš zadah i nadimanje.
- Popijte čašu vode pre kafe i pojedite laganu užinu poput orašastih plodova ili banane - rekao je dr Seti.
3. Kako doktor napominje, ljudi bi trebalo da izbegavaju konzumiranje "slatkih žitarica za doručak i graonole", jer su "pune rafinisanih šećera.
Ovo može izazvati „skok šećera u krvi“, što povećava verovatnoću da će ljudi doživeti pad energije sredinom jutra.
Da bi se suprotstavili ovome, ljudi bi umesto toga trebalo da se odluče za „ovas, čiju i bobičasto voće“, dodao je, jer ovas ima malo šećera, dok bobičasto voće i dalje daje prirodnu slatkoću.
4. Još jedna uobičajena greška pri doručku je konzumiranje kafe sa visokim sadržajem masti poput kafe sa puterom ili kokosovim ulje.
Oni tvrde da visok sadržaj masti u ovom napitku povećava njihovu energiju, poboljšava koncentraciju i pomaže im da održe zdravu težinu sprečavajući glad i održavajući nivo energije tokom celog jutra.
Ali višestruke nedavne studije su otkrile da ovaj trend nije doneo značajno poboljšanje u kognitivnim sposobnostima, budnosti ili nivou energije u poređenju sa običnom kafom.
Napitak „nema vlakana ni proteina“, rekao je dr Seti, što ljude dovodi u rizik da brzo ogladne i potencijalno pate od refluksa kiseline.
Preporučio je "dodavanje proteina i vlakana za uravnotežen početak", kao što je konzumiranje jaja i integralnog hleba za doručak.
5. Peta greška koju ljudi često prave jeste što doručkuju u pokretu.
Ova navika može da učini telo stresnijim, što znači da se „oslobađa manje digestivnih enzima“, što može izazvati „nadimanje“.
Umesto toga, sporo žvakanje dok sedite je korisnije za varenje, jer povećava proizvodnju pljuvačke i pomaže u oslobađanju enzima koji pomažu u razgradnji hrane.
6. Isto tako, preterivanje sa konzumiranjem različitih sokova može dovesti do toga da ljudi unose „previše šećera“, što ih dovodi u rizik od nadimanja zbog povećane fermentacije u crevima.
Zato je bolje prema rečima doktora da jedete celo voće ili da ga izblendate zajedno sa povrćem za izbalansiraniji smuti sa manje šećera.
7. Poslednja greška koju ljudi često prave je ignorisanje hidratacije ujutru što može da spreči pravilno funkcionisanje creva, jer im je potrebna voda da bi pokretala stvari.
Da biste pravilno započeli dan i sprečili bolne probleme poput zatvora, ključna je čaša vode pre svega.
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima
BONUS VIDEO
OVO SE ZOVE DORUČAK! Žika Nikolić otkrio bisere Sjenice: Evo šta će vas u ovom gradu dočekati na trpezi