Tvrdnja da je doručak najvažniji obrok u danu možda ima još više smisla nego što smo mislili.
Nova istraživanja sa Massachusetts General Hospital i Univerziteta u Mančesteru pokazuju da nije samo važno šta jedemo, već i kada jedemo.
Studija koja je pratila skoro 3.000 odraslih osoba, starosti od 42 do 94 godine, tokom 22 godine, otkrila je da kasni doručak povećava rizik od prerane smrti.
Rezultati studije
Prema istraživanju, svako pomeranje doručka za jedan sat može povećati rizik od smrti za 8 do 11%, čak i kada se uzmu u obzir faktori kao što su starost, pol i životni stil.
Oni ispitanici koji su doručkovali ranije imali su stopu preživljavanja od gotovo 90% tokom 10 godina, dok je kod kasnijeg doručka iznosila 87%.
Iako naučnici napominju da je ovo opservaciona studija i da i drugi faktori, zdravstveni i genetski, utiču na raspored obroka, zaključak je jasan: doručkovanje na vreme i redovno može biti važno za zdravlje.
Prednosti ranog doručka
Rani doručak može biti pokazatelj bolje opšte kondicije, doprinosi zdravijem starenju i podržava cirkadijalne ritmove, koji regulišu funkcije poput sna i metabolizma.
Stručnjaci preporučuju da započinjanje dana doslednim i pravovremenim doručkom može biti jednostavna navika sa dugoročnim pozitivnim efektima po zdravlje.
Bonus video:
Higijena zuba - najčešća greška




