Ako tražite svežu, zdravu i brzu užinu, ova salata od šargarepe inspirisana Azijom je prava poslastica.
Kada je slavka trpeza u pitanju veliki je broj veoma ukusnih, ali kaloričnih specijaliteta koje se nađu pred gostima. Od sarme, pečenja, ruske i raznih pita, pa sve do torti i kolača, sve namirnice su ukusne, ali mnoge nisu zdrave.
Ako želite da pred goste stavite i nešto što je blagotvorno za organizam, a ipak će se savršeno uklopiti uz svako jelo onda će vam salata od šargarepe biti savršen izbor.
Stranica Tami Vederhed deli jednostavan recept za salatu od šargarepe, koji vam omogućava da uživate u svim prednostima retinola (vitamina A), koji se nalazi u ovoj bogatoj namirinici.
Sastojci:
- 5 šargarepa
- 3 čena belog luka
- Biber (po želji)
- Sirće (2 kašike, vrstu izaberite sami)
- 2 kašike soja sosa
- 1 limeta
- 2 kašike susamovog ulja
- malo susama za posipanje
Priprema:
- Oljuštite šargarepu i isecite je na tanke trakice ili koristite poseban nož za spirale od povrća.
- Iseckajte beli luk, po želji dodajte biber; ako ne volite začinjenu hranu, možete ga preskočiti.
- Pomešajte pirinčano sirće, soja sos, obično sirće, susamovo ulje i sok od limete.
- Prelijte ovu mešavinu preko šargarepe, dodajte susam.
- Ostavite salatu da odstoji u frižideru 20 minuta pre serviranja.
Saveti:
- Za dodatnu hrskavost, šargarepa se može ostaviti u hladnoj vodi 5 minuta pre mariniranja.
- Dodajte malo meda ili javorovog sirupa ako volite ravnotežu slatkog i kiselog ukusa.
- Ova salata kombinuje zdravlje i ukus: šargarepa je bogata beta-karotenom, beli luk i limeta dodaju svežinu, a susamovo ulje i seme daju dašak azijske kuhinje.
- Savršena je kao lagano predjelo, prilog uz ribu ili piletinu. Novembarske večeri su toplije sa ovom jednostavnom, zdravom i ukusnom salatom na vašem stolu. Probajte je i sigurno će vam postati omiljena.
Bonus video:
Vesna de Vinča - recept jela za siromašne