Sledeći put kada budete kupovali mandarine, iskoristite naše savete i jesenji i zimski dani će vam biti mnogo slađi! Postrebno je samo da obratite pažnju na nekoliko sitnica i svaki zalogaj će vam biti zadovoljstvo.
Mandarine spadaju u najpopularnije i najzdravije voće u kom uživamo u jesenjim i zimskim danima, osvežavajuće, mirisne, ukusne i pune hranljivih materija.
One su toliko omiljene da mnogi brinu je li pametno da ih jedu svaki dan i koliko je mandarina dnevno dozvoljeno, a u pitanju je superhranljiva voćka koju bismo zbog njenog bogatog ukusa verovatno jeli sa zadovoljstvom i da ne znamo koliko je u njoj vitamina, minerala i vlakana.
Međutim, nekad one umeju da budu toliko kisele da ne možemo da pojedemo celu voćku, a kamoli da se služimo toliko da se pitamo jesmo li preterali, pa je važno znati kako odabrati najslađe moguće.
Ključni faktori koje pri tome treba uzeti u obzir su boja, težina i miris, a dovoljna je analiza od nekoliko sekundi da budete sigurni da ste napunili kesu najslađim mandarinama koje su u ponudi.
Zato smo vam sastavili smo zahvaljujući kojem ćete postati pravi stručnjak za mandarine!
Кako prepoznati slatke mandarine?
- 1. Boja. Intenzivna narandžasta boja, koju imaju zahvaljujući karotenoidima, prvi znak zrelosti i slatkoće kad su u pitanju mandarine. Izbegavajte bledo, žućkasto ili zelenkasto voće, jer je često nezrelo i kiselo, čak i ako ima samo zelenkaste fleke.
- 2. Elastičnost kore. Prilikom biranja mandarina, najpre prstima nežno pritisnite koru. Ako se brzo vrati u pređašnji položaj, mandarina je verovatno sočna i slatka. Previše tvrda kora uglavnom ukazuje na kiselkast ukus, ali previše mekana kora može ukazivati na prezrelost.
- 3. Težina. Teže mandarine obično sadrže više soka, dok one lakše mogu biti suve, pa birajte plodove koji deluju teže za svoju veličinu.
- 4. Miris. Zrele mandarine imaju jak, svež i sladak miris. Ako primetite da miris nije izražen, možda voće nije dovoljno zrelo ili ukusno.
- 5. Izgled stabljike. Proverite područje oko kojeg se nalazila stabljika. Ukoliko je ono je belo i mekano, to znači da je voće sveže, dok suva ili smeđa stabljika i deo oko nje može da ukaže na starije ili manje kvalitetno voće.
- 6. Poreklo. Mandarine iz različitih regiona mogu da imaju potpuno različite ukuse. Na primer, marokanske klementine su poznate po svojoj slatkoći i nedostatku semenki, dok su turske mandarine često kiselije i sadrže više semenki. Zato ako negde piše odakle su ove prelepe narandžaste voćke doputovale u naše krajeve, obavezno bacite oko.
BONUS VIDEO
U Srbiji se od organskih proizvoda najviše proizvodi voće