Jedan od omiljenih slatkiša u kojima se uživa decenijama opet je dobio svoje mesto na svečanim trpezama
Kada je u pitanju slavska trpeza na njoj se uvek nađe mnogo ukusnih đakonija, ali bez zaslađenja na kraju ne bi ništa bilo tako dobro. Kolači, torte, baklave i druge slatke pikanterije se podrazumevaju i čine mnogima ogromno zadovoljstvo.
Ukoliko i vi volite kolače koje smo svi jeli kao deca onda sigurno pamtite ukus onih savršenih trošnih vanilica koje su budile sva čula.
U sredini džem da spoji sve sastojke, okolo prah šećer i uživanje je zagarantovano.
Vanilice po receptu glumice Ljiljane Blagojević
Sastojci:
- pola litre mleka
- pola kvasca
- malo šećera
- jedno jaje
- 300 grama masti
- pola kilograma brašna
Priprema:
Od navedenih sastojaka zamesite testo, malom čašom ili modlom za vanilice vadite kolutiće i ređajte na pleh koji je namazan mašću i brašnom, pa pecite u zagrejanoj rerni. Kada je testo pečeno, filujte ih džemom po izboru, spajajte i uvaljajte u sitan šećer.
Starinski recept za vanilice
Sastojci:
- 500 grama brašna
- 200 grama masti
- 1 jaje + 1 žumance
- 5 kašika šećera
- 2 kesice vanilinog šećera
- sok od jednog limuna
I još:
- džem po ukusu
- šećer u prahu
Priprema:
Stavite mast u činiju, pa ga umutite penasto mikserom, uz dodatak jednog celog jajeta, šećera, vanilinog šećera, soka od limuna i jednog žumanceta. Potom sipajte brašno i počnite da mesite rukom.
Na pobrašnjenoj površini razvucite testo oklagijom, pa vadite okruglim kalupom ili rakijskom čašom i ređajte po plehu obloženom pek-papirom.
Pecite ih u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, oko 15-20 minuta, ali pripazite da ostanu bele, odnosno treba tek da počnu da rumene. Potom izvadite, namažite keksić džemom po ukusu, pa preklopite drugim keksićem i tako dok ne utrošite materijal.Po želji ih možete valjati u šećer u prahu, ali nije obavezno.
Moderan recept za vanilice bez masti
Sastojci:
- 500 g brašna
- 200 g maslaca
- 5 kašika kisele pavlake
- 2 žumanceta
- 2 kašike kristal šećera
- rendana kora od 1 limuna
- prah šećer za posipanje
- džem po želji
Priprema:
Maslac penasto umutiti sa kristal šećerom, pa zatim dodati žumanca i rendanu koru limuna. Sjediniti i dodati pavlaku, a zatim brašno i zamesiti testo. Ostaviti 30 minuta. Razvući ga oklagijom na pobrašnjenoj podlozi da bude debljine oko 0,5 cm, pa vaditi čašicom za rakiju krugove. Ređati u podmazan pleh i peći na 180 stepeni oko 20 minuta, paziti da ostanu bele. Mazati ih džemom po želji i sastavljati po dve, pa uvaljati u prah šećer.
Bonus video:
Priprema lignji na morski način