Nema jednostavnije pripreme i ukusnijeg domaćeg rolata! Ovaj recept definitivno treba da se nađe u svakom porodičnom kuvaru, a naročito je popularan u vreme slava.
Kada govorimo o toplim i hladnim predjelima za slavu, ako vam treba neko koje je istovremeno veoma dekorativno i ukusno, slani rolat je uvek odlično rešenje.
Ovaj rolat sa korom obogaćenom ajvarom i izdašnim filom od sira, šunke i jaja savršeno se uklapa u prazničnu atmosferu i donosi onaj domaći, tradicionalni ukus koji svi vole. Lako se seče, lepo se slaže na tanjir i izgleda izuzetno svečano, pa je odličan dodatak trpezi na slavama, rođendanima i porodičnim okupljanjima.
Priprema je jednostavna, a rezultat je uvek mekan, sočan i pun aroma.
Sastojci:
Za koru:
- 4 cela jajeta
- 5 kašika brašna
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 2 kašike vode
- 1,5 kašika ulja
- 3 kašike ajvara
- 1 kašika kisele pavlake
- 1/2 kašičice soli
Za fil:
- 200 g krem-sira
- 100 g kačkavalja
- ostatak čaše kisele pavlake (iz koje ste uzeli jednu kašiku za koru)
- 170 g šunke
- 1 kašika sitno seckanog peršuna
- 2 kuvana jajeta
- 2 kisela krastavčića
Priprema
- Odvojte belanca od žumanaca, pa ih umutite u čvrst sneg.
- U odvojenoj činiji umutite žumanca, pa dodajte ulje, vodu, ajvar, pavlaku, pa kad sve bude kompaktno i brašno pomešano s praškom za pecivo, postepeno i uz neprestano mešanje.
- Ubacite so, pa malo po malo i uz mešanje dodajte snegu od belanaca, pa sipajte u pleh obložen papirom za pečenje.
- Smesu pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 170 stepeni, dok ne dobije zlatnu nijansu. Kad izvadite iz rerne, uvijte u rolat dok je kora još u pek-papiru na kom se kora pekla i ostavite da hladi.
- Pomešajte u jednoj posudi pavlaku i sir, pa dodajte sitno seckana kuvana jaja, rendanu šunku i sitno seckane krastavčiće.
- Zatim odmotajte koru, sklonite papir, namažite fil na koru, pa pospite rendanim kačkavaljem i ponovo urolajte. Umotajte u providnu foliju i stavite u frižider da se dobro ohladi i stegne.
BONUS VIDEO
Koliko košta proslaviti krsnu slavu u Srbiji?
.