Ako ste ljubitelj ruske, susam i lenjingradske salate, metropol će biti vaš po vašem ukusu, ali je još bogatija i interesantnijeg ukusa. A pravi se jednako jednostavno!
Metropol salata je jedno od onih brzih posluženja koje spajaju jednostavne sastojke i poseban šarm domaće kuhinje, a za rezultat imaju pravi specijalitet!
U staroj Jugoslaviji je ova kremasta salata bila simbol elegancije i sinonim za prazničnu trpezu, a danas je popularna na slavama i porodičnim okupljanjima. Svaki zalogaj obavijen je sosom od pavlake, majoneza i senfa obavija svaki zalogaj, a za zaokružen ukus tu su praziluk i dimljena ćureća prsa.
Ono što metropol salatu čini posebnom jeste to što se lako priprema, a ostavlja utisak jela koje je pravljeno s mnogo pažnje i ljubavi. Bilo da je služite kao predjelo ili uz glavno jelo, metropol salata će oduševiti svakog gosta.
Recept za metropol salatu
Sastojci:
- 5 krompira srednje veličine
- 3 šargarepe srednje veličine
- 4 jajeta
- polovina praziluka
- 150 g dimljenih ćurećih prsa
- 180 ml kisele pavlake (jedna čaša, najbolje punomasne)
- 150 ml majoneza
- 1 kašičica senfa
- beli luk u prahu po ukusu
- ½ kašičice soli
- ½ suvog začina
Priprema
- Oljuštite i skuvajte krompir i šargarepu, pa pred kraj posolite. Ocedite.
- Skuvajte jaja, pa ih prelijte hladnom vodom, ostavite da odstoji nekoliko minuta, pa ih oljuštite.
- Operite praziluk i očistite ga, pa isecite na kolutiće. Usolite po ukusu, pa ostavite da odstoji oko 15 minuta.
- Isecite na kockice ćureća prsa, šargarepu, krompir i jaja, dodajte im već isečen praziluk, pa ubacite u duboku činiju.
- U odvojenoj posudi pomešajte senf, kiselu pavlaku, majonez, so, suvi začin i beli luk u prahu, pa promešajte i prelijte preko mešavine s jajima.
- Promešajte i stavite u frižider da se dobro ohladi.
BONUS VIDEO
Pilav + vitaminska salata