eksplozija ukusa

Metropol salata je kremasto posluženje bez konkurencije: Savršena je za slave, porodične ručkove i uz topao roštilj

Ako ste ljubitelj ruske, susam i lenjingradske salate, metropol će biti vaš po vašem ukusu, ali je još bogatija i interesantnijeg ukusa. A pravi se jednako jednostavno!

Dobro ohlađena domaća, kremasta metropol salatafoto: Foodio/Shutterstock

Metropol salata je jedno od onih brzih posluženja koje spajaju jednostavne sastojke i poseban šarm domaće kuhinje, a za rezultat imaju pravi specijalitet!

 

U staroj Jugoslaviji je ova kremasta salata bila simbol elegancije i sinonim za prazničnu trpezu, a danas je popularna na slavama i porodičnim okupljanjima. Svaki zalogaj obavijen je sosom od pavlake, majoneza i senfa obavija svaki zalogaj, a za zaokružen ukus tu su praziluk i dimljena ćureća prsa.

 

Ono što metropol salatu čini posebnom jeste to što se lako priprema, a ostavlja utisak jela koje je pravljeno s mnogo pažnje i ljubavi. Bilo da je služite kao predjelo ili uz glavno jelo, metropol salata će oduševiti svakog gosta.

 

Recept za metropol salatu

 

Metropol salata složena u čaši za serviranjefoto: Shutterstock

Sastojci:

 

  • 5 krompira srednje veličine
  • 3 šargarepe srednje veličine
  • 4 jajeta
  • polovina praziluka
  • 150 g dimljenih ćurećih prsa
  • 180 ml kisele pavlake (jedna čaša, najbolje punomasne)
  • 150 ml majoneza
  • 1 kašičica senfa
  • beli luk u prahu po ukusu
  • ½ kašičice soli
  • ½ suvog začina

 

Priprema

  1. Oljuštite i skuvajte krompir i šargarepu, pa pred kraj posolite. Ocedite.
  2. Skuvajte jaja, pa ih prelijte hladnom vodom, ostavite da odstoji nekoliko minuta, pa ih oljuštite.
  3. Operite praziluk i očistite ga, pa isecite na kolutiće. Usolite po ukusu, pa ostavite da odstoji oko 15 minuta.
  4. Isecite na kockice ćureća prsa, šargarepu, krompir i jaja, dodajte im već isečen praziluk, pa ubacite u duboku činiju.
  5. U odvojenoj posudi pomešajte senf, kiselu pavlaku, majonez, so, suvi začin i beli luk u prahu, pa promešajte i prelijte preko mešavine s jajima.
  6. Promešajte i stavite u frižider da se dobro ohladi.

BONUS VIDEO

Pilav + vitaminska salata