kultna poslastica

Za najstrastvenije ljubitelje voćnih torti: Najlepši recept za Moskvu šnit koja osvežava i topi se pod nepcem

Ova torta je idealna za sve one koji ne vole previše čokoladne ukuse, već preferiraju voćne torte

Ilustracija; Moskva šnitfoto: Shutterstock/Top Photo Corporation

Moskva šnit postala je kultna torta, a nastala je 1970-ih godina u beogradskom hotelu Moskva.

 

Smatra se da je recept osmislila šefica poslastičarnice Anica Džepina.

 

Ova torta je idealna za sve one koji ne vole previše čokoladne ukuse, već preferiraju voćne torte.

 

Još bolje je što vam za pripremu ove torte nije potrebno mnogo vremena, a rezultat je uvek čaroban.

 

 

Sastojci:

 

Za 2 kore:

 

  • 10 belanaca
  • 10 kašika šećera
  • 10 kašika mlevenih badema
  • 2 kašike brašna
  • 4 pti ber keksa

 

Za fil:

 

  • 10 žumanaca
  • 10 kašika šećera
  • 250 ml mleka
  • 250 gr putera
  • 1 kašika brašna
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 250 ml slatke pavlake

 

Još:

 

  • 3-4 kivija
  • 1 kg jagoda
  • 200 g lešnika
  • 500 ml slatke pavlake

 

Priprema:

 

Za jednu koru umutite 5 belanaca, pa dodajte postepeno 5 kašika šećera i mutite dok ne dobije čvrst sneg. 

 

Potom umešajte 5 kašika mlevenih badema, 2 mlevena keksa i 1 kašiku brašna. Dobijenu smesu sipajte u pleh obložen pek papirom i poravnajte.

 

Koru pecite na 180 stepeni 15 minuta. 

 

Po istom principu napravite još jednu koru. 

 

Sada napravite fil tako što ćete umutiti žumanca sa šećerom i vanilinim šećerom, pa nekoliko minuta kuvati na pari uz neprestano mešanje. Potom sipajte mleko i brašno i brzo promešajte.

 

Kuvajte dok ne dobijete gustu smesu, a onda sipajte fil u posudu i prekrijte providnom folijom i ostavite da se hladi.

 

U ohlađeni fil dodajte puter sobne temperature koji ste prethodno umutili.

 

Onda dodajte i umućenu slatku pavlaku, pa sve sjedinite mikserom.

 

Sada sledi filovanje torte. Stavite jednu koru, pa namažite filom, pa poređajte iseckane jagode. Onda pospite mlevenim lešnikom i stavite još fila.

 

Potom stavite drugu koru, pa stavite fil, pa preko iseckan kivi.

 

Ponovo pospite mlevenim lešnikom i premažite filom.

 

Poređajte još iseckanih jagoda i kivi, pa pospite mlevenim lešnicima.

 

Celu tortu premažite umućenom slatkom pavlakom. 

 

 

BONUS VIDEO

 

Anastastija Staša Đurić podelila svoj savršen recept za pripremu karfiola i tiramisu kolača