Da biste se rešili viška kilograma ili održavali težinu kojom ste zadovoljni, ključno je da se ne prejedate i vodite računa o načinu na koji jedete. Konkretno, o brzini.
Dr Majkl Mozli, kog često britanski mediji nazivaju medicinskim guruom, poznat je po korisnim savetima za očuvanje zdravlje, a jednom prilikom je objasnio da je način na koji jedemo važan koliko i to šta jedemo kada je reč o održavanju zdrave telesne težine.
I, posebno, rizika od dijabetesa tipa 2.
Tokom gostovanja u podkastu “Just One Thing” on je objasnio da je zagovornih sporijeg jela, za koje kaže da ima mnoge prednosti po zdravlje , a tvrdi i da prebrzo obrokovanje doprinosi gojenju.
– Ako jedete brže, to dovodi do gojenja jer utiče na hormone koji suzbijaju glad, poput GLP-1, prirodne verzije lekova poput ozempika, koji trenutno izazivaju uzbuđenje u svetu mršavljenja – kaže dr Mozli.
– Obrokovanje sporijim tempom daje telu više vremena da pošalje mozgu signal da ste jeli dovoljno. Obično je za to potrebno oko 30-40 minuta nakon jela da hrana iz stomaka dođe do tankog vreva, gde se nalaze receptori koji osećaju dolazak hrane i oslobađaju GLP-1, što onda kaže mozgu da ste jeli dovoljno – objašnjava on.
– Ukoliko jedete brzo, unosite mnogo više kalorija dok ne shvatite da ste siti.
Dr Mozli je za MailOnline naveo studiju iz 2018. godine, u kojoj je učestvovalo 60.000 ljudi i koja je pokazala da su oni koji jedu sporije imali 42% manju verovatnoću da budu gojazni.
Tu je i poznata studija profesora Tima Spektora, koja je otkrila da oni koji jedu brzo nakon obroka doživljavaju nagli skok šećera u krvi. U ovom istraživanju je otkriveno da su ljudi koji žure dok jedu u proseku 6,3 kg teži od ljudi koji uživaju u svakom zalogaju.
Kako jesti sporije?
– Vodite računa o tome šta jedete i zaista uživajte u hrani. Obrok treba da bude zadovoljstvo, a ne samo način da dođete do energije – zaključuje dr Mozli.
Kako on savetuje, postoje sitnice na koje treba obratiti pažnju tokom obroka kako bi on trajao duže, poput toga da, recimo, jedemo za stolom umesto stojeći, ispred televizora ili u hodu.
On ističe da domaća jela nisu samo bogatija vlaknima u poređenju sa ultraprerađenim obrocima, već zahtevaju i više vremena za žvakanje i uživanje. Takođe, on ima fenomenalan savet: da biste dodatno usporili tempo obroka, popijte po jedan mali gutljaj vode između zalogaja!
BONUS VIDEO
Šta je lavlja dijeta?