sočan & punog ukusa

Nekuvani MLEVENI PARADAJZ koji traje do marta: Ovo je najbolji recept za domaću zimnicu iz rerne

Mleveni paradajz spada u najpraktičnije zimnice jer može da se koristi na mnogo načina sve do proleća, a priprema se vrlo jednostavno i brzo.

Mleveni paradajz u teglama za zimnicufoto: teatian/Shutterstock

Bili ljubitelji tradicionalne zimnice ili ne, teško ćete odoleti mlevenom paradajzu, koji je savršeno sočan dodatak ručku tokom jeseni i zime.


Paradajz tokom zime donosi obilje vitamina C, antioksidanasa i likopena koji jačaju imunitet i štite organizam od prehlada. Osim toga, doprinosi raznovrsnijoj ishrani i unosi svežinu u obroke kada je sezonskog povrća manje.


Iako u jesenjim i zimskim mesecima uglavnom ne možemo da uživamo u svežem paradajzu, on je dostupan u obliku zimnice, a ako je pripremite pravilno paradajz će zadržati ukus i hranljive materije.


Sastojci:

 

  • 5 kg paradajza
  • kesica vinobrana
  • 3 kašike soli
  • 2 kašike šećera
  • 1 veza svežeg peršuna


Priprema

  1. Operite paradajz, pa ga oljuštite i isecite na kriške.
  2. Preko svega sipajte šećer, so, vinobran i sitno seckan svež peršun, pa dobro promešajte i ostavite da odstoji 10 minuta.
  3. Sameljite paradajz, pa promešajte i sipajte i staklene flaše. Zatvorite ih dobro.
  4. Stavite flaše u rernu zagrejanu na 150 stepeni, pa ostavite da odstoje oko pola sata. Zatim, smanjite na 100 stepeni i ostavite u rerni još oko sat i po vremena, pa isključite.
  5. Ostavite flaše da se hlade postepeno i izvadite ih tek sutradan iz rerne.

BONUS VIDEO

Zimnica u Kini i Srbiji, zimski ritual za večnu nostalgiju