preukusne

Recept za domaće kiflice koje danima ostaju sveže: Em brze, em jeftine, a savršene za poneti za užinu ili na posao

Mirisne, meke i jednostavne za pravljenje, ove kiflice su idealne kada vam treba praktičan zalogaj koji se lako nosi i dugo ostaje svež.

NAJLEPŠI RECEPT ZA DOMAĆE KIFLICE foto: Shutterstock/Vesna Markovic

Kitlice su jedno od jela koje nema ko ne voli. Njihov ukus je savršen, ali često zahtevaju poprilično vremena, pa ih sve manji broj domaćica često pravi.

 

Ipak, sav trud i vreme se isplati, jer kad budu gotove neće moći da stanete dok "ne puknete".

 

One ostaju sveže i meke i sutradan, tako da su odlična varijanta ako želite da spremite deci užinu ili ih ponesete na posao.

Sastojci:

 

  • 500 g brašna (tip glatko)
  • 7 g suvog kvasca (1 kesica)
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 250 ml mlake vode ili mleka
  • 50 ml ulja
  • 1 jaje (za premazivanje)
  • susam ili mak za posipanje 
MEKANE KIFLICE SAVRŠENE ZA PONETI NA POSAO ILI U ŠKOLU foto: NoirChocolate/Shutterstock

Priprema:

 

  1. U mlaku vodu ili mleko umešati šećer i kvasac, pa ostaviti desetak minuta da zapeni.
  2. U posebnoj posudi sjediniti brašno i so, zatim dodati nadošli kvasac i ulje. Zamesiti mekano testo koje se ne lepi za ruke. Ako je potrebno, dodati još malo brašna ili tečnosti dok ne postane glatko i elastično.
  3. Testo pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom mestu oko 45 minuta, dok ne udvostruči zapreminu.
  4. Kada testo naraste, prebaciti ga na blago pobrašnjenu radnu površinu i razviti u krug debljine približno 1 cm. Iseći na 8 trouglova i svaki urolati u oblik kiflice.
  5. Kiflice poređati na pleh obložen papirom za pečenje. Premazati ih umućenim jajetom i, po želji, posuti susamom ili makom. Ostaviti ih još 15 minuta da kratko odmore.
  6. Peći u unapred zagrejanoj rerni na 200°C oko 15–20 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju i hrskavu koricu.

 

Bonus video:

Vesna da Vinča otkrila recept za siromašne