recept

Kremasto jelo gotovo za pola sata: Kiš sa dimljenim belim mesom i povrćem kojem nema šanse da odolite

Ovaj obrok je idealan za porodičnu večeru, svečanu trpezu ili čak kao brza užina narednog dana

RUČAK ZA POLA SATA TOLIKO UKUSAN DA NESTAJE ZA TILI ČASfoto: Shutterstock / MariaZubareva

Kiš je klasično francusko jelo, koje se sprema od testa i nadeva, koje je odavno osvojilo ljubav širom sveta. Njegova najveća prednost je svestranost, jer fil možete menjati u zavisnosti od sezone i onoga što imate u frižideru.

 

Danas vam donosimo originalan, a istovremeno brz recept, kiš sa dimljenim pilećim fileom, povrćem i nežnim kremastim filom. Ovaj obrok je idealan za porodičnu večeru, svečanu trpezu ili čak kao brza užina narednog dana, jer kiš jednako dobro prija i topao i hladan.

 

Takođe, priprema je jednostavna čak i za one koji nemaju mnogo vremena za kulinarske eksperimente.

Sastojci za koru:

 

  • 500 g lisnatog testa
  • 300 g dimljenog filea
  • 1 paprika  
  • polovina crnog luka 
  • 1 čen belog luka
  • 100 g tvrdog sira 
  • 10, 12 komada čeri paradajza
  • 50 g feta sira 

 

Za fil:

 

  • 3 jaja 
  • 150 g pavlake za kuvanje
  • so
  • sušeni origano

 

Priprema:

 

  1. Odmrznite testo, razvaljajte i stavite u pleh prečnika 26 cm. Izbodite viljuškom nekoliko puta da izbegnete narastanje tokom pečenja i stavite podlogu u frižider.
  2. Propržite luk u tiganju dok ne postane providan. Dodajte seckanu papriku i beli luk, krčkajte oko 10 minuta dok paprika ne omekša.
  3. Isecite dimljeni file na kockice, izrendajte tvrdi sir.
  4. Stavite povrće na podlogu od testa, zatim dodajte komade dimljenog filea i tvrdi sir.
UKUSNI KIŠ SA PILETINOM SAVRŠEN ZA SVAKI RUČAKfoto: Tasty, Youtube Printscreen

Pripremite fil:

 

Umutite jaja, pavlaku za kuvanje, sir, so i origano. Prelijte preko povrća i mesa, a odozgo rasporedite polovine čeri paradajza i komadiće fete.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 50 minuta, dok kiš ne porumeni i postane ukusan.

 

Saveti: 

 

Za pikantniji ukus, dodajte prstohvat muškatnog oraščića u fil.

Ako želite laganiju verziju, pavlaku možete zameniti grčkim jogurtom.

Dimljeni pileći file može se zameniti ćuretinom ili čak toplom dimljenom ribom – rezultat će biti podjednako ukusan.

 

Kiš sa dimljenim fileom je savršena kombinacija nežnosti, bogatog ukusa i topline. Postaće vaš omiljeni recept za brze večere kada želite nešto ukusno, ali bez komplikovanih kulinarskih procesa.

 

Bonus video:

Recept za piće koje se služi samo odabranima