Uz omiljenu salatu, ovaj ručak će postati vaš omiljeni.
Priprema i osmišljavanje jelovnika za celu nedelju ume nekada da bude naporno i iscrpljujuće. Najbolji su oni recepti koji se pripremaju jednostavno i za čiju pripremu ne treba da prljate nekoliko posuda.
Ovaj ručak iz jedne posude se priprema brzo i uspeva svima, a ekonomičan je i zasitan.
Umesto pirinča, možete da koriste druge žitarice, a uz omiljenu salatu, sigurni smo da ćete dugo uživati u ukusu ovih hrskavih bataka sa pirinčem.
Sastojci:
- 1 kašika maslinovog ulja
- 6 pilećih bataka sa kostima i kožicom
- 1 ½ kašičice soli
- ¾ kašičice mlevenog crnog bibera
- 1 kašika neslanog putera
- ⅔ šolje sitno seckanog crnog luka
- 2 čena belog luka, mlevena
- 1 ½ šolje nekuvanog pirinča
- 3 šolje pilećeg temeljca
- 1 kašika sitno seckanog peršuna
- 1 srednji limun, isečen na kriške
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni Celzijusa.
U dubokoj šerpi zagrejte ulje na srednje jakoj vatri, a onda stavite pileće batake koje ste začinili solju i biberom. Pecite oko pet minuta dok ne postane hrskava i rumena. Potom okrenite piletinu i pecite još tri minuta.
Prebacite na tanjir i ostavite sa strane. Piletina u ovom trenutku neće biti potpuno spremljena.
U šerpu koju ste koristili za prženje piletine dodajte puter, a potom crni luk. Pržite dok ne postane staklast, a onda dodajte i beli luk.
Dodajte i pirinač i kuvajte nekoliko minuta. Potom dodajte pileći temeljac i još malo soli i bibera, a onda dovedite vodu do ključanja.
Nakon toga pileće batake stavite preko pirinča i pecite u rerni (nepoklopljeno) dok sva tečnost ne upije i piletina ne bude potpuno skuvana, oko 45 do 55 minuta.
Preko pospite jelo peršunom i iscedite limunov sok odozgo.
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima
BONUS VIDEO
OVAKO SE PRAVI POHOVANA PILETINA PARIZIJEN SA ČUŠPAJZOM I SPANAĆEM!