Ova fokača se razlikuje od ostalih zbog dve stvari.
Fokača je italijanski hleb, koji se veoma jednostavno pravi. Ovaj recept koji vam danas predstavljamo je specifičan jer podrazumeva dugo, hladno dizanje testa u frižideru, a isto tako se odlikuje potpunim odsustvom šećera, meda ili bilo koje vrste zaslađivača.
Kada je ispečete, izvadićete iz rerne fokaču koja je zlatna sa svih strana, mekana iznutra, a površina je blago ispupčena i rupičasta.
Testo sa visokom hidratacijom, a i spora fermentacija su ono zbog čega je tako ukusna i neodoljiva.
U nastavku vam predstavljamo najbolji i najlakši recept za italijansku fokaču:
Sastojci:
- 500 gr brašna
- 3 kašičice soli
- 2 kašičice suvog kvasca
- 2 šolje mlake vode (1/2 šolju ključale vode pomešajte sa 1 1/2 šolje hladne vode)
- puter za podmazivanje
- 4 kašike maslinovog ulja
- 1 do 2 kašičice celih listova ruzmarina, po želji
Priprema
Napravite testo tako što ćete u velikoj posudi pomešati brašno, so i suvi kvasac. Dodajte vodu, pa mešajte dok ne dobijete lepljivu smesu. Onda lagano utrljajte površinu testa maslinovim ulje.
Prekrijte testo vlažnom kuhinjskom krpom ili prijanjajućom folijom, pa ostavite u frižider na najmanje 12 sati.
Stavite papir za pečenje u pleh dimenzija 23*33 cm ili premažite puterom.
U sredinu pleha stavite 2 kašike ulja, a onda koristeći stavite testo u pleh, pa okrenite i na drugu stranu kako bi sa svih strana upilo maslinovo ulje.
Ostavite testo da odstoji 3 do 4 sata. A onda ga rasporedite po celom plehu.
Postavite rešetku u sredinu rerne izagrejte je na 200 stepeni. Ako stavljate ruzmarin, sada je trenutak da ga pospete preko testa.
Stavite još dve kašike ulja preko testa i razmažite prstima po celom testu.
Onda prstima uranjajte testo kako biste napravili sitne rupice, kao na snimku.
Preko pospite malo soli.
Pecite na 200 stepeni oko 25 minuta.
Kada je gotova, izvadite je iz pleha i ostavite fokaču da se ohladi još 10 minuta pre nego što je isečete servirate.
Kako se pravi fokača, korak po korak?
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima
BONUS VIDEO
NAJJEDNOSTAVNIJA PILETINA KOJA BUDI SVA ČULA! Recept koji će obožavati svi ukućani: Brzo, lako i ukusno!