savršenstvo

Napravite odmah duplu meru: Starinski recept za sočnu lenju pitu sa jabukama (mera na čaše)

Ako volite voćne slatkiše, koji nisu previše slatki, onda ćete ovaj recept obožavati.

foto: Shutterstock/Ahanov Michael

Ostale su vam stare jabuke koje nikako da pojedete? Zašto ne biste napravili lenju pitu i uživali u starom slatkišu koji nas momentalno vraća u detinjstvo.

 

Priprema ovog kolača uopšte nije zahtevna, a ukus koji ćete dobiti je neponovljiv. Pogotovo ako više preferirate voćne poslastice.

 

Sastojci:

 

  • 3 jajeta
  • 1 čaša jogurta
  • 1 čaša ulja
  • 1 čaša šećera
  • 2 čaše brašna
  • 1 keica praška za pecivo

Za fil: 

 

  • 1 kg jabuka
  • 2 kašike ulja
  • 1 kesica  vanilin secera
  • 1/2 kesice cimeta
  • po želji šećera
  • po potrebi 2 do 3 kašike griza
  • šećer u prahu 

 

Priprema: 

 

Umutiti jaja i šećer dok se ne dobije penasta masa. Potom dodati ulje, jogurt i još malo mutiti da se sve lepo sjedini. 

 

Dodajte brašno sa praškom za pecivo i lagano sjediniti sve sastojke.

 

U šerpi na ulju izdinstajte narendane jabuke, a onda po želji dodajte šećer, vanilin šećer i cimet. 

 

Ako vam se čini da je smesa retka, dodajte griz.

 

Zagrejte rernu na 200 stepeni. U podmazan i brašnom posut pleh stavite polovinu testa i pecite ga 10 minuta dok se ne uhvati korica. 

 

Izvadite pleh, rasporedite fil sa jabukama i odozgore stavite drugu polovinu testa. 

 

Peći još 40 minuta, a čačkalicom proveriti da li je pita gotova.

 

Kada se kolač ohladi, pospite šećer u prahu preko i uživajte.

 

 

BONUS VIDEO

 

PITA IZ SNOVA OSVOJILA PRVO MESTO! Proglašeni pobednici majki i snajki za prošlu nedelju A TEK KAKVU PICU PRAVE!