super slatkiš

U njemu nema ni brašna, ni šećera, pa možete da ga jedete do mile volje: Recept za arapski kolač koji je raj za nepca

Ukoliko ste na dijeti ne brinite, jer čak i u tom slučaju možete da jedete ovaj slatkiš 

foto: ricette arabe/YouTube Printscreen

Poslednjih decenija sve češće nailazimo na dezerte koji se spremaju bez šećera, brašna i masnoća koje nas čine gojaznima i zbog kojih posle moramo na dijetu.

 

Jedan od njih je i arapski kolač, čuvena zdrava poslastica koja se brzo i lako sprema, nema mnogo kalorija, a užitak je takav da ćete ga praviti svake nedelje.

 

Za njegovu pripremu vam treba nekoliko jednostavnih sastojaka i malo vremena, pa izvolite.

Sastojci:

 

  • 120 g ovsenih pahuljica
  • 200 ml toplog mleka
  • 2 jajeta
  • 2 banane
  • kašičica ekstrakta vanile (ili 1 kesica vanilinog šećera)
  • 40 g kakao praha
  • kašičica praška za pecivo
  • orasi za posipanje
  • čokoladne mrvice za posipanje
  • 100 grama čokolade
  • 40 ml mleka

Priprema

 

  1. Sipajte ovsene pahuljice u činiju, pa prelijte toplim mlekom i ostavite na 10 minuta.
  2. Potom u drugu osudu razbijte jaja, pa dodajte pasirane banane. Ubacite i vanilin šećer, pa sve dobro umutite žicom.
  3. Dodajte kakao prah i prašak za pecivo, pa dobro promešajte da se sjedini.
  4. Sipajte ovsene pahuljice potopljene u mleko (sve s mlekom), pa promešajte.
  5. Sipajte u kalup za pečenje, podmazan ili obložen pek-papirom, pa pospite seckanim oracima i čokoladnim mrvicama, rendanom čokoladim ili nečim sličnim.
  6. Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni, oko 15-20 minuta.
  7. Kad bude gotovo, sitno iseckajte čokoladu, pa je otopite u 40 ml proključalog mleka uz mešanje i time prelijte kolač.

Bonus video:

Zasladite se slaninom