biće neodoljiv

Protiv nadimanja, za lepši miris i božanstven ukus: Grašak će biti neuporedivo bolji ako mu dodate jedan tajni sastojak

Čorbast grašak je provereno jelo s kojim nema greške, a jedan sitan dodatak može mu potpuno promeniti ukus i miris, kao i to kako deluje na vaša creva.

Kuvan, čorbast grašak za ručakfoto: Marian Weyo/Shutterstock

Kuvani grašak jedno je od jela bez kojih je tradicionalna srpska kuhinja nezamisliva i često je izbor za ručak u svim sezonama, pa čak i po visokim letnjim temperaturama.


Ukoliko je čorbast grašak često deo vašeg jelovnika, neverovatnije ga pripremate na starinski način: najpre izdinstate luk, dodate šargarepu seckanu na kolutove, a zatim sipate vodu i ubacite grašak, pa sve kuvate dok ne dođe vreme za zapršku.


Međutim, grašak nudi mnogo mogućnosti za eksperimentisanje sa začinima i začinskim biljem, a jedna nepravedno zanemarena takva namirnica je mirođija.

Zašto dodati mirođiju u kuvani grašak?

 

Sveža mirođija se dodajte grašku pred kraj kuvanjafoto: nblx/Shutterstock
  1. Daje osvežavajući miris i ukus. Kuvani grašak će uz nju biti laganiji, a čorba zanimljivijeg ukusa.
  2. Savršeno balansira slatkoću graška. Ako koristite mlad ili smrznut grašak, mirođija će ukusu dati sasvim novu dimenziju.
  3. Pomaže varenju. Ova začinska biljka poznata je kao blagotvorna za stomak, pa je među namirnicama koje se koriste kod gasova, zbog čega je posebno korisna u kombinaciji s jelima od mahunarki. Zato je možete dodati i pasulju, boraniji i sočivu.
  4. Dobar je spoj sa svim sastojcima kuvanog graška, odnosno s lukom, belim lukom, šargarepom i zapršakama.

Kada se sipa mirođija u grašak?


Možete je dodati pred kraj kuvanja, oko pet minuta pre nego što sklonite jelo sa šporeta, a odlično će se uklopiti u jelo bila sveža ili suva.


Ako koristite svežu mirođiju, sitno je iseckajte i ne kuvajte predugo da ne izgubi aromu. Ukoliko je vaša mirođija pak suva, slobodno je ubacite nešto ranije da bi pustila aromu.

 

BONUS VIDEO

Vojvođanski kare kao predlog za ručak