recept

Prave se bez kapi ulja i gotove su za 10 minuta: Vazdušaste mekike iz rerne voleće svi od 7 do 77 godina

Testo za ove mekike se pravi od tri sastojka.

Da li više volite slane ili slatke mekike?foto: Shutterstock/GK1982

Da li i vi volite da jedete mekike, ali vam je mrsko da stojite pored šporeta dok ih pržite? Razumemo vas potpuno, pa vam zato i predstavljamo jedan neobičan recept za mekike iz rerne.

 

Moći ćete da uživate u ukusnom obroku, uz slani ili slatki namaz, a dok se one peku moći ćete da postavite sto ili pripremite omiljenu salatu.

 

Testo za ove vazdušaste mekike se pravi od samo tri sastojka, a ako želite možete (a i ne morate) da stavite fil u omiljeno pecivo.

 

Brzo se peku, a jedina mana jeste što treba da sačekate da se testo udvostruči.

 

Sastojci:

 

  • 250 gr brašna
  • 200 ml mlake vode
  • 1 kesica suvog kvasca

 

Za fil:

 

  • 2 jaja
  • 200 gr sira

 

Priprema:

 

Dodajte u brašno kvasac, pa napravite udubljenje i malo po malo dodajte mlaku vodu dok ne dobijete lepljivo testo.

 

Kada napravite kompaktnu smesu, stavite foliju i ostavite da prenoći u frižideru kako bi se testo udvostručilo. 

 

Sutradan, vlažnim rukama pravite loptice od testa i razvucite ih oklagijom koju ste prethodno premazali brašnom.

 

Potom pravite krugove od testa i u sredinu stavljate po malo fila.

 

Poređajte mekike u pleh obložen papirom za pečenje i pecite ih 10 minuta na 180 stepeni.

 

BONUS VIDEO

 

JEDNOSTAVAN TRIK DA VAM TESTO BRŽE NARASTE! Profesionalni kuvar otkrio kako da budete ESPRESNI U SPREMANJU!