Možete ih služiti uz džem, ajvar, posni krem sir ili ih jednostavno posuti šećerom u prahu.

Post ne mora da znači odricanje od omiljenih ukusa – naprotiv, često nas upravo posna jela iznenade svojom jednostavnošću i bogatstvom.
Mekike su klasik koji podseća na detinjstvo, miris bakinog doma i nedeljna jutra kada se cela kuća budi uz šuštanje ulja i zlatne jastučiće koji se puše na tanjiru.
Ova verzija je posna, ali nimalo siromašna ukusom – mekane su, vazdušaste i spremne za svega dvadesetak minuta. Idealne su za doručak, večeru ili kad god poželite nešto toplo i domaće.
U nastavku vas čeka recept koji će vam sigurno postati jedan od omiljenih.
Sastojci:
- 500 g mekog brašna
- 1 kesica suvog kvasca (ili 20 g svežeg)
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 300 ml tople vode
- 2 kašike ulja (plus još malo za premazivanje)
- Ulje za prženje
Priprema:
- U većoj posudi pomešajte kvasac, šećer i toplu vodu. Ostavite 5 minuta da se aktivira. Dodajte so, ulje i postepeno umešavajte brašno dok ne dobijete mekano, pomalo lepljivo testo.
- Pokrijte posudu krpom i ostavite testo da naraste oko 30 minuta na toplom. Kada testo naraste, rukama blago nauljenim kidajte komade testa, razvucite ih ili rastanjite prstima u željeni oblik.
- Pržite u dubokom i zagrejanom ulju s obe strane dok ne dobiju zlatnu boju.
- Izvadite na papirne ubruse da upiju višak masnoće.
Saveti:
- Da budu još mekše, testo možete ostaviti da odstoji i duže – do sat vremena.
- Ako volite hrskavije mekike, testo razvucite tanje.
- Najlepše su dok su tople, ali ostaju mekane i kasnije, pogotovo ako ih čuvate pokrivene krpom.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO