pravi specijalitet

Najlepše posne mekike na svetu spremne očas posla: Ukusne su i vazdušaste, a uz 1 trik biće još mekanije

0

Možete ih služiti uz džem, ajvar, posni krem sir ili ih jednostavno posuti šećerom u prahu.

Da li je ovo najlepši recept za mekike?
Da li je ovo najlepši recept za mekike?foto: Shutterstock/GK1982

Post ne mora da znači odricanje od omiljenih ukusa – naprotiv, često nas upravo posna jela iznenade svojom jednostavnošću i bogatstvom.

 

Mekike su klasik koji podseća na detinjstvo, miris bakinog doma i nedeljna jutra kada se cela kuća budi uz šuštanje ulja i zlatne jastučiće koji se puše na tanjiru.

 

Ova verzija je posna, ali nimalo siromašna ukusom – mekane su, vazdušaste i spremne za svega dvadesetak minuta. Idealne su za doručak, večeru ili kad god poželite nešto toplo i domaće. 

 

U nastavku vas čeka recept koji će vam sigurno postati jedan od omiljenih.

 

Sastojci:

 

  • 500 g mekog brašna
  • 1 kesica suvog kvasca (ili 20 g svežeg)
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 300 ml tople vode
  • 2 kašike ulja (plus još malo za premazivanje)
  • Ulje za prženje

 

Priprema:

 

  1. U većoj posudi pomešajte kvasac, šećer i toplu vodu. Ostavite 5 minuta da se aktivira. Dodajte so, ulje i postepeno umešavajte brašno dok ne dobijete mekano, pomalo lepljivo testo.
  2. Pokrijte posudu krpom i ostavite testo da naraste oko 30 minuta na toplom. Kada testo naraste, rukama blago nauljenim kidajte komade testa, razvucite ih ili rastanjite prstima u željeni oblik.
  3. Pržite u dubokom i zagrejanom ulju s obe strane dok ne dobiju zlatnu boju.
  4. Izvadite na papirne ubruse da upiju višak masnoće.

 

Saveti:

 

  • Da budu još mekše, testo možete ostaviti da odstoji i duže – do sat vremena.
  • Ako volite hrskavije mekike, testo razvucite tanje.
  • Najlepše su dok su tople, ali ostaju mekane i kasnije, pogotovo ako ih čuvate pokrivene krpom.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

 

makonda-tracker