slani, sočni i zasitni

Umutiš za 5 minuta, jedeš 5 dana: Mafini od tikvica i sira savršeni za doručak, užinu i večeru tokom leta

Ako tražite brzo, ukusno pecivo s kojim je nemoguće omanuti, ovi slani mafini od tikvica i sira su pun pogodak! Idealni su za bilo koje doba dana, najbolji deo je to što ne morate ni da cedite tikvice!

Slani mafini od tikvica gotovi na brzinufoto: Ninik Becker/YouTube Screenshot

Tikvice tokom leta koristimo u pripremi slanih i slatkih jela, grilujemo ih, punimo, pohujemo i jednostavno obožavamo!

 

Puno hranljivih materija, vlakana i niskokalorično, ovo povrće je s razlogom najpopularnija letnja namirnica, a fenomenalan je sastojak za domaća peciva. Pored proje od tikvica, omiljeni su i slani mafini čija je glavna "zvezda" upravo ovo povrće.

 

Priprema je brza i jednostavna, a rezultat su sočni mafini koji, ako se čuvaju u hermetički zatvorenoj posudi, danima ostaju sveži!

Sastojci:

 

  • 1 tikvica srednje veličine
  • 1/4 crvene paprike
  • 120 g rendanog sira po izboru
  • 2 velika jajeta
  • so i biber po ukusu
  • 120 g brašna
  • 1 kašika praška za pecivo


Priprema

  1. Dobro operite tikvicu, pa je izrendajte na sitno i ostavite sa strane. Dovoljno je da odstoji 5-10 minuta da pusti višak vode, ali ne morate potom da ih cedite.
  2. U odvojenoj činiji umutite jaja, dodajte im so i biber, pa ubacite tikvicu, sitno seckanu papriku, rendani sir po izboru (najbolje kačkavalj) i promešajte.
  3. Dodajte brašno, prethodno pomešano s praškom za pecivo, pa mešajte dok ne dobijete kompaktnu smesu.
  4. Punite ovim testom korpice za pečenje koje ste rasporedili po kalupu za mafine.
  5. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 oko 25 minuta.

 

BONUS VIDEO

Izabrano najbolje jelo ispod sača u Srbiji