RECEPT

5 najjednostavnijih i najlepših jela od tikvica: Ručak za pola sata i samo 350 dinara idealan tokom velikih vrućina

Spremite zdrav obrok koji će vas zasititi, a neće vam teško pasti tokom velikih vrućina

5 NAJLEPŠIH BRZIH JELA SA TIKVICAMA foto: Shutterstock/Nadiia Loboda

Toplotni talas zahvatio je našu zemlju i čini se da će trajati još nekoliko dana, tako da spremanje nekih teških jela, poput pasulja, punjenih paprika i tome slično ne dolazi u obzir.

 

Ipak, na stolu se mora naći nešto za uživanje, a tikvice su idealne za prirpemu laganih obroka, koji su hranljivi, a nisu teški za varenje.

 

Donosimo vam 5 najlepših recepata za jela od tikvica, koje možete spremati za doručak, ručak ili večeru.

1. Pohovane tikvice iz rerne

 

Sastojci:

 

  • 1 veća tikvica (60 din)
  • 1 jaje (20 din)
  • 2 kašike brašna (5 din)
  • Prezle (10 din)
  • So, biber, beli luk u prahu
  • Malo ulja

 

POHOVANE TIKVICE IZ RERNE PREDOBAR RECEPTfoto: Shutterstock/Svetlana Monyakova

Priprema:


Tikvicu iseci na kolutove. Umakati ih redom u brašno, jaje i prezle. Poređati na pleh, poprskati s malo ulja i peći u rerni 20 minuta na 200°C, dok ne porumene.

 

Vreme: 25 min Cena: oko 100 din

 

2. Brzi paprikaš sa tikvicom i krompirom

 

Sastojci:

 

  • 1 manja tikvica (40 din)
  • 2 krompira (30 din)
  • 1 glavica crnog luka (10 din)
  • Začin (aleva paprika, so, biber)
  • Malo ulja

Priprema:


Prodinstaj sitno seckani luk, dodaj krompir na kocke i tikvicu. Nalij malo vode, začini i krčkaj 20 minuta. Možeš dodati kašičicu brašna da se zgusne.

 

Vreme: 30 min Cena: oko 90 din

 

3. Tikvice sa jajima na tiganju (domaći „omlet”)

 

Sastojci:

 

  • 1 tikvica (50 din)
  • 2 jaja (40 din)
  • 1 čen belog luka
  • Malo ulja, začini po ukusu
  •  
TIKVICE SA JAJIMA IZ TIGANJA foto: Youtube Printscreen

Priprema:


Tikvicu narendaj i kratko proprži s belim lukom. Dodaj umućena jaja, posoli i pobiberi. Prži dok ne postane kao kajgana. Po želji dodaj i malo sira.

 

Vreme: 15 min Cena: oko 100 din

 

4. Tikvice sa pirinčem (posno i lagano)

 

Sastojci:

 

  • 1 tikvica (50 din)
  • 100 g pirinča (30 din)
  • 1 crni luk (10 din)
  • Začini, peršun, malo ulja

Priprema:


Skuvaj pirinač. Tikvicu i luk prodinstaj sa začinima, sjedini s pirinčem, kratko proprži još 5 minuta. Po želji dodaj limunov sok ili malo kisele pavlake (ako nije posno).

 

Vreme: 25 min Cena: oko 90 din

 

5. Zapečene tikvice sa sirom

 

Sastojci:

 

  • 1 veća tikvica (60 din)
  • 100 g mladog sira ili sitnog (80 din)
  • 1 jaje (20 din)
  • Malo pavlake ili jogurta (50 din)
  • Začini
ZAPEČENE TIKVICE IZ RERNE foto: Elena Shashkina/Shutterstock

Priprema:


Izdubi tikvicu i napuni je smesom od sira, jajeta i pavlake. Peci u rerni 20 minuta na 200°C. Možeš je iseći i na kolutove pa ređati kao složenac.

 

Vreme: 30 min Cena: oko 200 din

 

Sve cene su okvirne i zasnovane na prosečnim cenama u prodavnicama u Srbiji, pa se mogu malo razlikovati od radnje do radnje. Takođe, obroci su za dve osobe, ali čak i da napravite duplu meru opet većina jela ne prelazi 400 dinara.

 

Bonus video:

Zasladite se slaninom