Pravi se od samo nekoliko sastojaka, veoma jednostavno uz malo strpljenja.
Sufle je francuski klasik koji se pravi lakše nego što mislite. Ovaj osnovni recept koristi jednostavnu bazu od belog sosa obogaćenu žumancima, u koju se kasnije umešaju umućenim belancima.
Nežno mešanje sastojaka je ono što sufleima daje njihovu prepoznatljivu strukturu.
Uz pomoć samo nekoliko sastojaka, možete napraviti impresivno jelo u kojem će uživati svi ukućani.
Sastojci:
- 2 kašike putera
- 2 kašike brašna
- ½ kašičice soli
- Prstohvat bibera
- ¾ šolje mleka
- 4 žumanca
- 2 belanceta
- ¼ kašičice krema tartar
Priprema:
Zagrejte rernu na 180°C.
Otopite puter u srednjoj šerpi na laganoj vatri. Dodajte brašno, so i biber. Kuvajte, stalno mešajući, dok smesa ne postane glatka i ne počne da se peni. Dodajte mleko. Nastavite da mešate dok smesa ne proključa i ne postane glatka i zgusne se.
Odvojte žumanca od belanca. Dobro umutite žumanca i dodajte im 50 ml tople smese sosa.
Pomešajte smesu žumanaca sa preostalim sosom, mešajući. Po želji, dodajte sitno iseckane sastojke za fil, mešajući u beli sos dok se ne sjedini. Ostavite sos sa strane da se malo ohladi.
Umutite belanca i krem tartar u velikoj posudi, dok ne postanu čvrsti. Umešajte deo belanaca u sos da biste ga razblažili, a zatim nežno, ali temeljno umešajte sos u preostala belanca.
Pažljivo sipajte u posudu za sufle ili tepsiju zapremine 1 l.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C dok ne porumene i ne narastu, 20 do 25 minuta ili dok ne budu gotovi. Poslužite odmah.
BONUS VIDEO
SUZANA PETRIČEVIĆ I KUVAR DEKI SU PRIREDILI NEZABORAVNU ZABAVU! Pripremili najlepši sufle, a OVAKO je to izgledalo!