Letnje pite su pravi užitak za ljubitelje peciva, a ako je pripremite na ova način biće jednako slasna i kada se servira hladna.
Zaboravite na ređanje kora za pitu i mnogo vremena u kuhinji jer fenomenalno domaće pecivo možete dobiti i lakše i brže!
Ova jednostavna letnja pita sa tikvicama i sirom pravi se bez testa, gotova je za manje od 15 minuta (plus pečenje), i savršeno odgovara toplim danima kada vam treba nešto lagano, brzo i ukusno.
Sve što vam treba je jedna činija, nekoliko sastojaka i malo volje, a rezultat je sočna, mirisna pita koja se jede i topla i hladna.
Letnja pita od tikvica i sira
Sastojci:
- 280 g tikvica
- 1/2 šolje sitno seckanog crnog luka (najbolje ljutike)
- 1/4 šolje seckanog vlašca
- 1/2 šolje mocarele ili drugog sličnog sira
- 2 kašike rendanog parmezana ili sličnog sira
- 1/2 šolje brašna po izboru
- 1 kašičica praška za pecivo
- 2/3 šolje mleka
- 1 kašičica ulja
- 2 velika jajeta
- 1/2 kašičice soli
- biber po ukusu
Priprema
- Uključite rernu da se greje na °C.
- Izrendajte tikvice i ostavite da odstoje kako bi pustile tečnost, pa ih procedite rukama i ubacite u duboku činiju.
- Dodajte tikvicama sitno seckan crni luk i vlašac, kao i mocarelu, pa promešajte.
- Dodajte brašno prethodno pomešano s praškom za pecivo, pa ubacite i ulje, mleko, prethodno odvojeno umućena jaja, so i biber. Sve dobro promešajte.
- Sipajte smesu u tepsiju obloženu pek-papirom, pa preko pospite parmezan. Pecite oko 30-35 minuta, odnosno dok nož zaboden u sredinu pite ne izađe čist.
Ostavite da odstoji najmanje pet minuta pre serviranja.
Kako se pravi letnja pita od tikvica i sira?
BONUS VIDEO
Slatko od slanine
( Glossy, T.S.R. )