prste da poližete!

Umuti se za 15 minuta, a jede danima: Ova pita od tikvica i sira pravi se bez kora i fantastična je topla i hladna

Letnje pite su pravi užitak za ljubitelje peciva, a ako je pripremite na ova način biće jednako slasna i kada se servira hladna. 

Sočna domaća pita sa tikvicama, sirom i vlašcem (može da se zameni peruškama mladog luka)foto: Skinnytaste/Shutterstock

Zaboravite na ređanje kora za pitu i mnogo vremena u kuhinji jer fenomenalno domaće pecivo možete dobiti i lakše i brže!

 

Ova jednostavna letnja pita sa tikvicama i sirom pravi se bez testa, gotova je za manje od 15 minuta (plus pečenje), i savršeno odgovara toplim danima kada vam treba nešto lagano, brzo i ukusno.

 

Sve što vam treba je jedna činija, nekoliko sastojaka i malo volje, a rezultat je sočna, mirisna pita koja se jede i topla i hladna.

Letnja pita od tikvica i sira

 

Pita sa vlašcem, tikvicama i sirom, bez gotovih kora foto: Skinnytaste/Shutterstock

Sastojci:

 

  • 280 g tikvica
  • 1/2 šolje sitno seckanog crnog luka (najbolje ljutike)
  • 1/4 šolje seckanog vlašca
  • 1/2 šolje mocarele ili drugog sličnog sira
  • 2 kašike rendanog parmezana ili sličnog sira
  • 1/2 šolje brašna po izboru
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 2/3 šolje mleka
  • 1 kašičica ulja
  • 2 velika jajeta
  • 1/2 kašičice soli
  • biber po ukusu


Priprema

 

Domaća pita od tikvicafoto: Skinnytaste/Shutterstock
  1. Uključite rernu da se greje na °C.
  2. Izrendajte tikvice i ostavite da odstoje kako bi pustile tečnost, pa ih procedite rukama i ubacite u duboku činiju.
  3. Dodajte tikvicama sitno seckan crni luk i vlašac, kao i mocarelu, pa promešajte.
  4. Dodajte brašno prethodno pomešano s praškom za pecivo, pa ubacite i ulje, mleko, prethodno odvojeno umućena jaja, so i biber. Sve dobro promešajte.
  5. Sipajte smesu u tepsiju obloženu pek-papirom, pa preko pospite parmezan. Pecite oko 30-35 minuta, odnosno dok nož zaboden u sredinu pite ne izađe čist.

Ostavite da odstoji najmanje pet minuta pre serviranja.

 

Kako se pravi letnja pita od tikvica i sira?


BONUS VIDEO

Slatko od slanine