Da bi jagode sačuvate teksturu, čvrstoću i svežinu, važno je, korak po korak, pažljivo pratiti uputstvo za njihovo zamrzavanje.
Ukoliko ne stižete da pojedete sve jagode koje ste kupili ili samo želite da napravite zalihe za naredne mesece, način na koji ih odlažete u zamrzivač je ključan kako biste zapravo mogli da ih iskoristite jednog dana.
Ako pogrešite, može doći do toga da ih odmrznete i – bacite pravo u kantu ili dobijete poslasticu nezadovoljavajuće teksture.
Kao i većina zamrznutog voća, s jagodama se neretko dešava da budu kašaste kad se odmrznu, pa ne mogu da se jedu sveže, a ponekad čak ni da se iskoriste ni za kolače, džem, kompot, smuti...
Kako se pravilno jagode odlažu u zamrzivač?
Prva stvar koju treba imati na umu pri zamrzavanju jagoda jeste da se one pakuju i stavljaju u zamrzivač samo kada su na vrhuncu svoje svežine – ni ranije ni kasnije.
Ukoliko ih stavite u zamrzivač pre nego što sazreju, nećete dobiti ukus koji želite i zbog kojih ste ih sačuvali za jesen i zimu, a ako zakasnite moguće je da ćete zažaliti što su vam sve to vreme zauzimale mesto.
Korak po korak uputstvo za pravilno zamrzavanje jagoda
Nakon što ste odabrali savršeno zrele, tvrde i slatke jagode, vreme je da ih pripremite za zamrzavanje.
- Operite jagode u hladnoj vodi i osušite ih papirnim ubrusima.
- Isecite i bacite stabljike, pa jagode poređajte po poslužavniku i stavite tako u zamrzivač.
- Nakon što se dovoljno strvdnu, izdvadite i prebacite ih u kesu za zamrzivač, najbolje s patent-zatvaračem, zbog praktičnosti.
- Obavezno vodite računa o tome da se istisli sav vazduh iz kese, pa tek onda zatvorite.
Zamrznute jagode je najbolje upotrebiti u roku od šest meseci.
Upotreba zamrznutih jagoda iz zamrzivača
Još jedna česta greška koju ljudi prave sa zamrznutim jagodama jeste da ih ostave da se odmrzavaju kada im zatrebaju. U najvećem broju recepata ih možete koristiti baš u tom stanju.
Recimo, ako pravite smuti od jagoda, možete da ih koristite zamrznute, a isto važi i ako planirate da kuvate kompot ili džem, kao i za dezerte poput torti, kolača, a posebno sladoleda i drugih kremastih slatkiša.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Kako pravilno oprati jagode?