oblačići na tanjiru

Mekane & sočne piroške sa sirom: Priprema je laka i brza, a ukus im je zbog jednog trika božanstven

Ovako pripremljene piroške mogu da ostanu sveže najmanje dva dana, a obožavaće ih cela porodica.

Mekane domaće piroške (ILUSTRACIJA)foto: Have a nice day Photo/Shutterstock

Pecivo kao doručak ili večera za vikend nešto je čemu je teško odoleti, a postoji mnogo opcija, poput prženica, kiflica, pita, slanih mafina...


Jedna od onih koje se ne setimo često su domaće piroške, koje se pripremaju očas posla, a zasitiće vas jednako brzo.


Ukoliko pravite piroške sa sirom, obavezno primenite sledeći trik: izmrvljen sir pomešajte s kiselom pavlakom kako biste dobili kremastu smesu koja se lakše lepi za testo i daje lepšu teksturu i osvežava. Savršeno za prolećne i letnje dane!

Sastojci:

 

  • 400 ml mlake vode
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 500-550 g brašna
  • 2 kašičice soli
  • 2 kašike ulja
  • 1 čaša kisele pavlake
  • feta sir po ukusu


Pripirema

 

  1. Sipajte u činiju mlaku vodu, pa u njoj razmutite kvasac i šećer i poprskajte prstohvatom brašna. Ostavite da odstoji desetak minuta.
  2. Potom dodajte ostatak brašna, so i ulje i mešajte dok ne bude moglo da se mesi, pa umesite fino, glatko testo. Pokrijte providnom folijom i pustite da narasta na toplom mestu oko 20 minuta.
  3. Potom premesite, podelite testo na 12 delova, pa njih oblikujte u loptice.
  4. U činiji izmrvite feta sir i pomešajte ga s kiselom pavlakom.
  5. Uzmite jednu lopticu testa nauljenim dlanovima, pa je razvucite što tanje. Kašikom sipajte fil na jednu ivicu, pa urolajte testo pažljivo, tako da nadev ne curi sa strane. Ponovite sa svim lopticama, pa ih pržite u dobro zagrejanom i dubljem ulju, s obeju strana.

 

BONUS VIDEO

Kako se sprema kafanska čorba?