Ako nemate ideje za posna jela, ova zasitna obrok-salata puna hranljivih materija odlično je rešenje.
Uskršnji post ušao je u poslednju sedmicu, takozvanu Strasnu nedelju, a ako vam treba inspiracije za izdašan i zasitan ručak, ovo jelo od sočiva sigurno će vam se dopasti!
U pitanju je jednostavna obrok-salata koja se priprema očas posla, a uz ovaj recept ćete dobiti tri porcije.
Sastojci:
- 300 g sočiva
- 1 glavica crnog ili crvenog luka
- 1 krastavac
- 1 crvena paprika
- 1 šaka orašastih plodova
- (opciono) 1 šaka maslina
- 1 kašika tahinija
- 1 kašika sirćeta
- 1 kašika ulja
- 1 kašičica soli
- prstohvat bibera
- 1 kašičica senfa
Priprema
- Stavite sočivo da se kuva, pa nakon što provri, prospite vodu, sipajte novu i kuvajte dok sočivo ne omekne (ali pazite da se ne raspadne i ne bude kašasto).
- Odmah ga ocedite da ne bi nastavilo da se kuva u ključaloj vodi, pa sklonite na stranu.
- U međuvremenu iseckajte povrće i počnite da pripremate dresing, tako što ćete pomešati tahini, sirće, senf, ulje, so i biber u jednoj manjoj činiji (ako deluje pregusto, sipajte malo tople vode u kojoj se kuvalo sočivo).
- Kad se sočivo ohladi, pomešajte ga s povrćem i dodajte dresing, pa dobro promešajte i stavite u fružider, gde može da stoji nekoliko dana.
BONUS VIDEO
Posna trpeza na sremački način
( Glossy, T.S.R. )