pravi specijalitet

Posne lovačke šnicle ukusne su baš kao i obične, spremaju se lako i brzo, a sos je – kremast i ukusan da pamet stane!

0

Uz ovaj recept, lako ćete oduševiti porodicu i prijatelje, čak i one koji nisu na posnom režimu!

Da li ste znali da postoji i posna varijanta lovačkih šnicli?
Da li ste znali da postoji i posna varijanta lovačkih šnicli?foto: Nick Stanev/Shutterstock

Lovačke šnicle u kremastom sosu su klasično jelo koje spaja bogate i kremaste ukuse sa izdašnim zalogajem.

 

Ova posna verzija zadržava sve što volimo u ovom specijalitetu, ali koristi biljne sastojke, što je čini savršenim izborom za dane posta ili za one koji preferiraju vegansku ishranu.

 

Kombinacija pečuraka, aromatičnog povrća i kremastog biljnog sosa daje jelu poseban šmek i toplinu domaće kuhinje.

 

Sastojci (za 4 osobe):

 

Za šnicle:

  • 500 g sejtana (posnih šnicli od soje)
  • 3 kašike brašna (može i integralno)
  • So i biber po ukusu
  • Ulje za prženje

Za sos:

  • 250 g šampinjona (ili mešanih pečuraka)
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 šargarepa
  • 200 ml biljnog mleka (sojino, ovseno ili bademovo, bez zaslađivača)
  • 200 ml povrćnog bujona
  • 1 kašičica aleve paprike 1 kašika brašna
  • 2 kašike ulja
  • 1 kašičica suvog biljnog začina
  • So i biber po ukusu
  • Svež peršun za dekoraciju

 

Možete ih poslužiti uz posni pire krompir ili sličan prilog
Možete ih poslužiti uz posni pire krompir ili sličan prilogfoto: yingko/Shutterstock

Priprema:

 

  1. Sejtan iseći na tanke šnicle. Ako koristite sojine šnicle, prvo ih skuvajte u posoljenoj vodi, pa dobro ocedite. Uvaljati šnicle u brašno pomešano sa solju i biberom. Na zagrejanom ulju ispržiti šnicle sa obe strane dok ne porumene, pa ih izvaditi na tanjir i ostaviti sa strane.
  2. U tiganj dodati još malo ulja, pa propržiti sitno seckan crni luk dok ne postane staklast. Dodati šargarepu iseckanu na sitne kockice i kratko propržiti.Ubaciti šampinjone isečene na tanke listove i seckani beli luk. Dinstati dok pečurke ne omekšaju i ne puste sok.
  3. Posuti kašikom brašna i promešati da se sjedini sa povrćem. Dodati alevu papriku i mešati još minut. Naliti biljnim mlekom i povrtnim bujonom, mešajući da se ne stvore grudvice. Kuvati na laganoj vatri dok se sos ne zgusne (oko 5-7 minuta).
  4. U gotov sos vratiti pržene šnicle i kuvati još 5 minuta kako bi se proželi ukusi. Po potrebi dodati još soli, bibera ili začina.
  5. Poslužiti uz pire krompir, posnu testeninu ili kuvani pirinač.

 

Dekoracija:

 

  • Preko svake porcije posuti svež peršun za dodatnu svežinu i aromu.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Ko je spremio najbolju bečku šniclu, omiljeno jelo svake porodice?

 

makonda-tracker