neodoljiva

Dok proključa voda za kafu – sve ste obavili! KAFANSKA PROJARA puna sira umuti se za 5 minuta, a jede u slast danima

Ako ste ljubitelj domaće projare sa sitnim, slanim sirom, ovaj recept za sočno pecivo je nešto što morate da probate.

Domaća žuta projara (projanica) puna sirafoto: V.Dr/Shutterstock

Projara, odnosno ono što često pogrešno nazivamo projom, jedno je od omiljenih peciva srpske kuhinje i čim je stranci prvi put probaju – odmah im bude jasno zašto!

 

Bez obzira na to dodajete li joj sir ili jogurt ili, još bolje, i jedno i drugo, možete biti sigurni da vas čeka slastan obrok koji se pamti, a uz pravu razmeru sastojaka može postati pravo malo remek-delo. 

 

Jedna od omiljenih varijanti je tzv. kafanska projara, koja se priprema očas posla, a ukus joj se dugo pamti.

Sastojci:

 

  • 4 cela jajeta
  • 200 g kukuruznog brašna
  • 100 g pšenicnog brašna
  • 1 cela kesica praška za pecivo
  • 300 g sira
  • 150 ml ulja
  • 300 ml jogurta
  • so po ukusu


Priprema

  1. Dobro umutite jaja, pa im dodajte sir i posolite po potrebi (vodite računa o tome koliko je sir slan).
  2. Sipajte ulje i jogurt, pa promešajte.
  3. Malo po malo dodajte pšenično i kukuruzno brašno prosejane s praškom za pecivo, uz neprestano mešanje, tako da razbijete sve gromuljice koje se pojave.
  4. Sipajte smesu u pleh obložen papirom za pečenje, pa protresite da se lepo poravna.
  5. Pecite u rerni zagrejanoj na 220 stepeni oko 40 minuta.

 

BONUS VIDEO

Srpska proja na listi najboljih hlebova sveta