neodoljive

Bakine krofne iz rerne gotove na brzinu: Nemasne su, nemaju kap ulja i mekane su kao slatki oblačići (RECEPT)

Ako je prženje u dubokom ulju razlog što izbegavate krofne, ovaj recept je nešto što jednostavno morate da probate – uz to što će biti ukusne i zasitne, one su nemasne, a peku se u pećnici.

Neodoljive, nemasne krofnice posute šećerom u prahufoto: sherlesi/Shutterstock

Starinske, domaće krofne kakve su pravile naše bake bude sećanja na detinjstvo i bezbrižna jutra, a njihov ukus je nenadmašan, koliko god peciva probali.


Da biste dobili baš takve krofne, sve što vam je potrebno je nekoliko sastojaka koje svi imaju u kući u svakom trenutku, kao i vrlo malo vremena.


Pošto se prave u rerni i bez kapi ulja, one neće biti masne kao krofne koje se prže u ulju, a vrlo su mekane i fenomenalnog ukusa.

Sastojci:

 

  • 800 g brašna
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 4 jajeta
  • 200 ml mlake vode
  • 300 ml jogurta
  • 150 g margarina
  • 150 g kristal šećera
  • 100 šećera u prahu


Priprema

 

  1. U malo mlake vode razmutite suvi kvasac sa šećerom, pa pospite brašnom i ostavite da odstoji desetak minuta.
  2. Potom dodajte ostatak vode, jaja i jogurt, dobro umutite, pa ubacite šećer i otopljen margarin (ostavite jednu kašiku sa strane za kasnije).
  3. Malo po malo, sipajte brašno uz mešanje kako biste razbili gromiljice, pa kad sjedinite, pokrijte čistom krpom i ostavite na toplom mestu da odstoji 30-60 minuta.
  4. Zatim prebacite na pobrašnjenu površinu, premesite i razvucite testo na debiljinu od 1-1,5 cm.
  5. Širom čašom vadite krugove i ređajte ih u pleh koji ste prethodno obložili pek-papirom, a obavezno ostavite prostora između krofni jer će nadoći tokom pečenja.
  6. Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni dok ne porumene.
  7. Kad se ispeče, namažite kašikom otopljenog margarina koju ste ranije odvojili, pa pospite šećerom u prahu.

 

BONUS VIDEO

Lenja pita - Zaboravljena jela Srbije