Mađarski, vojvođanski i lovački: 3 najlepša recepta za starinski gulaš koji jedete dok ne vidite dno šerpe

Tradicionalna jela od mesa definitnivno nemaju konkurenciju, a ako ih napravite baš onako kako su ih naše bake pravile nema šanse da pogrešite

3 NAJLEPŠA RECEPTA ZA GULAŠ foto: Shutterstock

Ideje za ručak nikada nisu na odmet. Ako i vi volite da spremate jela koja se mogu jesti nekoliko dana ona je gulaš super izbor.

 

Iako je za njegovu pripremu potrebno malo više vremena rezultat je odličan, a vi i vaši ukućani ćete moći i nekoliko dana da ga jedete (ako naravno, ostane), jer se može podgrevati u manjim količinama.

 

Dodajte uz njega kiseli kupus, koji je pravi prirodni antibiotik i uživajte u pravom zimskom obroku koji defintivno nema konkurenciju. 

1. Mađarski gulaš (klasičan recept)

 

Sastojci:

 

  • 600 g junećeg mesa (but ili plećka)
  • 3 glavice crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • 2 kašike svinjske masti
  • 1 kašika crvene paprike (slatke)
  • 1 kašičica ljute paprike (po ukusu)
  • 2 paradajza (ili 200 ml pelata)
  • 1 veća paprika
  • 2 krompira
  • 1 šargarepa
  • 1 kašika brašna
  • So, biber, lovorov list
NAJLEPŠI RECEPT ZA MAĐARSKI GULAŠ foto: Shutterstock/Arkadiusz Fajer

Priprema:

 

Na svinjskoj masti propržiti sitno seckan crni luk dok ne postane staklast. Dodati seckani beli luk i kratko propržiti. Ubaciti na kocke sečeno meso i pržiti dok ne dobije zlatnu boju.

 

Dodati crvenu papriku, so, biber i lovorov list, pa sve zaliti vodom da prekrije meso. Kuvati na tihoj vatri oko sat vremena. Dodati paradajz, papriku i šargarepu sečene na komade, pa nakon 15 minuta dodati krompir.

Na kraju, razmutiti brašno u malo vode i dodati da se zgusne. Poslužiti uz domaći hleb ili testeninu.

 

2. Vojvođanski gulaš s vinom

 

Sastojci:

 

  • 700 g svinjetine (vrat ili but)
  • 3 glavice crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 šargarepa
  • 100 ml crnog vina
  • 1 kašika paradajz-pirea
  • 1 kašičica dimljene paprike
  • 1 kašika brašna
  • 2 krompira
  • So, biber, kim, majoran
NAJLEPŠI RECEPT ZA VOJVODĐANSKI GULAŠ foto: Shutterstock/hlphoto

Priprema:

 

Luk iseckati i propržiti na svinjskoj masti dok ne postane karamelizovan.

Dodati meso sečeno na kocke i pržiti dok ne porumeni. Ubaciti beli luk i začine. Dodati šargarepu na kolutove i paradajz-pire, pa sve preliti vinom i vodom (da prekrije meso). Kuvati na laganoj vatri oko 90 minuta.

Pred kraj dodati krompir na kockice, pa kuvati dok ne omekša. Poslužiti uz kiselu pavlaku i domaći hleb.

 

3. Lovački gulaš s divljači

 

Sastojci:

 

  • 500 g mesa divljači (jelen, srna)
  • 300 g šampinjona ili vrganja
  • 2 glavice crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašika brašna
  • 150 ml crnog vina
  • 200 ml bujona (mesni ili povrtni)
  • 2 kašike paradajz-pirea
  • 1 kašika senfa
  • Lovorov list, timijan, ruzmarin
GULAŠ OD DIVLJAČI NEMA KONKURENCIJU KAD SU JELA S MESOM U PITANJU foto: Shutterstock / juefraphoto

Priprema:

 

Meso marinirati (preko noći) u mešavini vina, belog luka i začina.

Na masti propržiti sitno seckan luk, dodati meso i pržiti dok ne porumeni.

Ubaciti pečurke isečene na listiće, paradajz-pire i senf. Kratko propržiti, pa preliti vinom i bujonom. Dodati lovorov list i začine, pa kuvati na laganoj vatri 2-3 sata dok meso ne omekša. Poslužiti uz pire krompir ili domaće njoke.

 

Bonus video:

Najlepši recept za pileća krilca