Ako vam je ponestalo ideja za ručak ili večeru, krompir može da bude odličan izbor

Svakodnevno pripremanje obroka za porodicu može da bude izazovan zadatak. Ukoliko i vi više nemate ideje šta biste mogli da spremite za svoje ukućane ovi recepti bi mogli da vam reše problem.
Krompir je veoma zasitan i brzo se sprema. Nekada je bio sirotinjska hrana, a danas je jedno od omiljenih jela koje možemo naći na brojnim trpezama.
Evo nekoliko ideja kako da ga spremite tako da cela porodicu uživa i dugo bude sita i srećna.
Pečeni krompir sa začinima
Sastojci:
- 1 kg krompira
- 2 kašičice maslinovog ulja
- 1 kašičica origana
- 1 kašičica majčine dušice
- 1 kašičica paprike
- So i biber po ukusu

Priprema:
Krompir operi i iseci na manje komade (oko 4 cm).
U velikoj činiji pomešaj krompir sa maslinovim uljem, začinima, soli i biberom. Stavite krompir na pleh obložen papirom za pečenje i peči u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 40 minuta, povremeno ga okreni dok ne postane zlatno-smeđi i hrskavi.
Krompir pire sa maslacem i pavlakom
Sastojci:
- 1 kg krompira
- 100 g maslaca
- 200 ml pavlake za kuvanje
- So i biber po ukusu

Priprema:
Krompir oljuštiti i skuvati u slanoj vodi dok ne omekša (oko 20 minuta).
Ocediti krompir, dodati maslac i pavlaku, pa izgnječiti sve dok ne postane kremasto. Posoli i pobiberi po ukusu i poslužiti toplo.
Krompir u foliji sa ruzmarinom i belim lukom
Sastojci:
- 6 krompira
- 3 čena belog luka
- 2 grančice ruzmarina
- Maslinovo ulje
- So i biber

Priprema:
Krompire operi i nareži na kolutove, ne moraš ih ljuštiti.
Na svaku krompirnu kolut staviti po jedan list ruzmarina i sitno iseckan beli luk. Preko svega preliti malo maslinovog ulja, posuti soli i bibera.
Umotati krompir u aluminijumsku foliju i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 35 minuta.
Krompir sa slaninom i sirom
Sastojci:
- 800 g krompira
- 150 g slanine
- 150 g rendanog sira (cheddar ili neki drugi po izboru)
- So, biber i peršun po ukusu

Priprema:
Krompir skuvati u slanoj vodi, ocediti i iseći na kolutove.
Slaninu ispržiti dok ne postane hrskava, a zatim iseći na male komadiće.
U velikoj vatrostalnoj posudi složi krompir, pospi prženom slaninom i rendanim sirom. Stavite u rernu na 180°C dok se sir ne otopi i dobije zlatno-smeđu boju (oko 15 minuta). Poslužiti sa seckanim peršunom.
Kremasti krompir sa povrćem
Sastojci:
- 700 g krompira
- 1 šolja kukuruza
- 1 crvena paprika
- 1 šolja pavlake za kuvanje
- So i biber

Priprema:
Krompir skuvati i izgnječiti. U tavi propržiti crvenu papriku isečenu na male komade i kukuruz. Dodati skuvani krompir, pavlaku, so i biber. Sve dobro promešati, kuvati još 5 minuta dok se sve ne sjedini i postane kremasto.
Bonus video:
Lignje na morski način