zasitno i ukusno

Nekada se smatrao sirotinjskom hranom, a danas je zvezda svake trpeze: 5 najlepših recepata za krompir na više načina

0

Ako vam je ponestalo ideja za ručak ili večeru, krompir može da bude odličan izbor

NAJLEPŠA JELA OD KROMPIRA
NAJLEPŠA JELA OD KROMPIRA foto: profimedia

Svakodnevno pripremanje obroka za porodicu može da bude izazovan zadatak. Ukoliko i vi više nemate ideje šta biste mogli da spremite za svoje ukućane ovi recepti bi mogli da vam reše problem.

 

Krompir je veoma zasitan i brzo se sprema. Nekada je bio sirotinjska hrana, a danas je jedno od omiljenih jela koje možemo naći na brojnim trpezama.

 

Evo nekoliko ideja kako da ga spremite tako da cela porodicu uživa i dugo bude sita i srećna.

 

 

Pečeni krompir sa začinima

 

Sastojci:

 

  • 1 kg krompira
  • 2 kašičice maslinovog ulja
  • 1 kašičica origana
  • 1 kašičica majčine dušice
  • 1 kašičica paprike
  • So i biber po ukusu
ZAPEČENI KROMPIR IZ RERNE RECEPT
ZAPEČENI KROMPIR IZ RERNE RECEPT foto: Shutterstock, Timolina

Priprema:

 

Krompir operi i iseci na manje komade (oko 4 cm).

U velikoj činiji pomešaj krompir sa maslinovim uljem, začinima, soli i biberom. Stavite krompir na pleh obložen papirom za pečenje i peči u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 40 minuta, povremeno ga okreni dok ne postane zlatno-smeđi i hrskavi.

 

Krompir pire sa maslacem i pavlakom

 

Sastojci:

 

  • 1 kg krompira
  • 100 g maslaca
  • 200 ml pavlake za kuvanje
  • So i biber po ukusu

 

DECA OBOŽAVAJU PIRE KROMPIR
DECA OBOŽAVAJU PIRE KROMPIR foto: Shutterstock/Oksana Shufrych

Priprema:

 

Krompir oljuštiti i skuvati u slanoj vodi dok ne omekša (oko 20 minuta).

Ocediti krompir, dodati maslac i pavlaku, pa izgnječiti sve dok ne postane kremasto. Posoli i pobiberi po ukusu i poslužiti toplo.

 

Krompir u foliji sa ruzmarinom i belim lukom

 

Sastojci:

 

  • 6 krompira
  • 3 čena belog luka
  • 2 grančice ruzmarina
  • Maslinovo ulje
  • So i biber
KROMPIR SA ZAČINIMA JE MAGIJA UKUSA
KROMPIR SA ZAČINIMA JE MAGIJA UKUSA foto: Shutterstock/Afanasieva

Priprema:

 

Krompire operi i nareži na kolutove, ne moraš ih ljuštiti.

Na svaku krompirnu kolut staviti po jedan list ruzmarina i sitno iseckan beli luk. Preko svega preliti malo maslinovog ulja, posuti soli i bibera.

Umotati krompir u aluminijumsku foliju i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 35 minuta.

 

Krompir sa slaninom i sirom

 

Sastojci:

 

  • 800 g krompira
  • 150 g slanine
  • 150 g rendanog sira (cheddar ili neki drugi po izboru)
  • So, biber i peršun po ukusu
KROMPIR SA SLANINOM I NADEVOM
KROMPIR SA SLANINOM I NADEVOM foto: Shutterstock / eugena-klykova

Priprema:

 

Krompir skuvati u slanoj vodi, ocediti i iseći na kolutove.

Slaninu ispržiti dok ne postane hrskava, a zatim iseći na male komadiće.

U velikoj vatrostalnoj posudi složi krompir, pospi prženom slaninom i rendanim sirom. Stavite u rernu na 180°C dok se sir ne otopi i dobije zlatno-smeđu boju (oko 15 minuta). Poslužiti sa seckanim peršunom.

 

Kremasti krompir sa povrćem

 

Sastojci:

 

  • 700 g krompira
  • 1 šolja kukuruza
  • 1 crvena paprika
  • 1 šolja pavlake za kuvanje
  • So i biber
KROMPIR SA POVRĆEM JE SUPER KAO SAMOSTALNI OBROK
KROMPIR SA POVRĆEM JE SUPER KAO SAMOSTALNI OBROK foto: Bakina kuhinja

Priprema:

 

Krompir skuvati i izgnječiti. U tavi propržiti crvenu papriku isečenu na male komade i kukuruz. Dodati skuvani krompir, pavlaku, so i biber. Sve dobro promešati, kuvati još 5 minuta dok se sve ne sjedini i postane kremasto.

 

Bonus video:

Lignje na morski način

Error in getting video.

 

makonda-tracker