morate probati

Mađarski gulaš po originalnom receptu: Najukusnije zimsko jelo, sprema se lako & osvaja već na prvi zalogaj!

0

Ovaj tradicionalni recept prenosi duh Mađarske, spajajući mirise dimljene paprike, crvenog luka i mekanog mesa u nezaboravnu harmoniju.

Gulaš je čuveni specijalitet mađarske kuhinje
Gulaš je čuveni specijalitet mađarske kuhinjefoto: Igor Dutina/Shutterstock

Jedno od najpoznatijih jela srednje Evrope simbol je bogate i ukusne kuhinje koja neguje spoj jednostavnosti i dubokih, aromatičnih ukusa.

 

Priprema gulaša nije samo kuvanje, već i umetnost, jer svaka porodica ima svoju malu tajnu koja ovo jelo čini posebnim.

 

U nastavku vam donosimo autentičan recept koji će vas povesti na kulinarsko putovanje pravo do srca Mađarske.

 

Sastojci:

 

  • 1 kg govedine (but ili plećka), isečene na kocke
  • 3 velike glavice crnog luka, sitno seckane
  • 3 čena belog luka, usitnjena
  • 3 kašike svinjske masti ili ulja
  • 2 velike kašike mlevene slatke paprike
  • 1 kašičica ljute paprike (po ukusu)
  • 2 sveže crvene paprike, isečene na trakice
  • 2 paradajza, oguljena i iseckana
  • 2 krompira, isečena na kocke
  • 1 l goveđeg bujona
  • So i biber po ukusu
  • Kašika kima
  • Lovorov list

 

Priprema:

 

  1. U dubokom loncu zagrejte mast ili ulje na srednjoj temperaturi. Dodajte sitno seckani luk i dinstajte ga dok ne postane staklast i blago zlatast.
  2. Dodajte beli luk i nastavite da dinstate kratko, dok ne zamiriše.
  3. Dodajte kockice mesa i pržite ih sa svih strana dok ne porumene. Ovo je ključan korak za bogat ukus gulaša.
  4. Posolite, pobiberite i dodajte kim, lovorov list i mlevenu papriku. Promešajte pažljivo da se začini ravnomerno rasporede.
  5. Ubacite crvenu papriku, paradajz i krompir. Promešajte i dodajte goveđi bujon da prekrije sve sastojke.
  6. Smanjite temperaturu, poklopite lonac i kuvajte na laganoj vatri oko 2 sata, povremeno mešajući. Ako je potrebno, dodajte još bujona.
  7. Kada meso postane mekano i sočno, a sos gust i bogat, gulaš je spreman za serviranje.

 

Posluživanje:

 

  • Gulaš poslužite uz domaći hleb, testeninu ili knedle, a uz to se sjajno slaže i čaša kvalitetnog crnog vina.
  • Ovaj recept donosi toplinu i ukus tradicije pravo na vaš sto, idealan za porodična okupljanja ili prijateljske večere.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Ko je spremio najbolju bečku šniclu, omiljeno jelo svake porodice?

 

makonda-tracker