miris doma

Najlepše domaće ćufte na 3 načina: Svaki od ovih recepata krasi drugačiji & kremast sos koji osvaja već na prvi zalogaj

Ovo jelo omiljeno je širom sveta, a svaki region dodaje mu svoj jedinstveni pečat.

Raspametićete se kada budete probali svaki od ovih recepatafoto: Shutterstock/5PH

Kada se spomenu ćufte u sosu, većini od nas prizovu sećanja na toplu porodičnu atmosferu i ukuse koji nas vraćaju u detinjstvo.

 

 Bez obzira na to da li volite klasične ćufte u paradajz sosu, kremastu verziju s belim sosom ili pikantnu kombinaciju s egzotičnim začinima, jedno je sigurno – ovo jelo je pravi melem za dušu.

 

U nastavku vam donosimo tri neodoljiva recepta za ćufte u sosu koji će zadovoljiti i najistančanije ukuse.

 

1. Klasične ćufte u paradajz sosu

 

Sastojci:

  • 500 g mešanog mlevenog mesa
  • 1 glavica crnog luka (sitno seckana)
  • 1 čen belog luka (usitnjen)
  • 1 jaje
  • 2 kašike prezli
  • So, biber, origano po ukusu
  • 400 g paradajz pelata
  • 200 ml vode
  • 1 kašika šećera
  • 2 kašike ulja

 

Priprema:

  1. U činiji pomešajte mleveno meso, crni i beli luk, jaje, prezle i začine. Oblikujte kuglice.
  2. U tiganju zagrejte ulje i kratko propržite ćufte sa svih strana. Izvadite ih i ostavite sa strane.
  3. U isti tiganj dodajte paradajz pelat, vodu, šećer i začine po ukusu. Kuvajte sos 10 minuta, a zatim ubacite ćufte i krčkajte još 15 minuta na laganoj vatri.
  4. Poslužite uz pire krompir ili testeninu.

 

2. Ćufte u kremastom belom sosu

 

Sastojci:

  • 500 g pilećeg mlevenog mesa
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 jaje
  • 3 kašike prezli
  • So, biber, muskatni oraščić po ukusu
  • 2 kašike maslaca
  • 2 kašike brašna
  • 300 ml mleka
  • 200 ml neutralne pavlake

 

Priprema:

  1. Napravite ćufte od mesa, luka, jaja i prezli, začinite po ukusu i oblikujte kuglice.
  2. Propržite ih na maslacu dok ne dobiju zlatnu boju, a zatim izvadite iz tiganja.
  3. U isti tiganj dodajte brašno, kratko propržite, pa postepeno sipajte mleko i pavlaku. Začinite muskatnim oraščićem, solju i biberom.
  4. Dodajte ćufte u sos i kuvajte 15 minuta. Poslužite uz pirinač

 

3. Ćufte u sosu od pečuraka

 

Sastojci:

Za ćufte:

  • 500 g mlevenog mesa
  • 1 jaje
  • 1 glavica crnog luka (sitno seckana)
  • 2 čena belog luka (protisnuta)
  • 3 kašike prezli
  • 2 kašike mleka
  • So, biber, muskatni oraščić

Za sos:

 

Priprema:

  1. Pomešajte sastojke za ćufte, oblikujte kuglice i propržite ih.
  2. Na istom tiganju propržite luk, beli luk i šampinjone, dodajte brašno, bujon i pavlaku. Kuvajte dok se zgusne.
  3. Ubacite ćufte u sos i krčkajte još 10-15 min.
  4. Poslužite uz pire, testeninu ili pirinač.

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Ko je spremio najbolju bečku šniclu, omiljeno jelo svake porodice?