miris doma

Pronašli smo 3 najmekša i najukusnija beskvasna peciva – spremaju se lako i brzo, ukusna su i za svaku priliku!

Spremite se da zamesite testo koje će vam postati omiljeno!

Isprobajte ove recepte i oduševićete sefoto: Yuganov Konstantin/Shutterstock

Ponekad želimo da pripremimo ukusna peciva, ali nemamo vremena za čekanje da testo naraste.

 

Beskvasna testa su idealno rešenje – brzo se pripremaju, jednostavna su, a rezultat su savršeno mekana i aromatična peciva koja će oduševiti sve ukućane.

 

U nastavku donosimo tri proverena recepta za beskvasna peciva koja su savršena za doručak, užinu ili večeru. 

 

1. Brze mekike od jogurta

 

Ove mekike su ukusne i mekanefoto: GK1982/Shutterstock

Sastojci:

  • 400 g brašna
  • 200 ml jogurta
  • 1 jaje 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • Ulje za prženje

 

Priprema:

  1. U većoj činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo i so.
  2. Dodajte jogurt i jaje, pa zamesite glatko i mekano testo.
  3. Ostavite testo da odstoji 10 minuta, a zatim ga podelite na manje kuglice.
  4. Svaku kuglicu rastanjite oklagijom i pržite u dubokom ulju dok ne porumene sa obe strane.
  5. Poslužite tople uz sir, pavlaku ili omiljeni namaz.

 

2. Mekane tortilje od pavlake

 

Tortilje su sjajno rešenje za ručakfoto: Brent Hofacker/Shutterstock

Sastojci:

 

Priprema:

  1. Pomešajte brašno i so, pa dodajte kiselu pavlaku i mleko.
  2. Zamesite mekano testo i ostavite ga da odmori 15 minuta.
  3. Testo podelite na 8 loptica, svaku rastanjite u tanki krug.
  4. Tortilje pecite na suvom, zagrejanom tiganju po 1-2 minuta sa svake strane dok ne dobiju zlatne tačkice.
  5. Poslužite uz nadeve po izboru ili koristite kao osnovu za brze obroke.

 

3. Brzi beskvasni hleb sa sirom

 

Hleb sa sirom je neobičanfoto: Shutterstock/Marcelo_Krelling

Sastojci:

  • 250 g brašna
  • 150 g sitnog sira 100 ml mleka
  • 1 jaje
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • Prstohvat soli

 

Priprema:

  1. U činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo i so.
  2. Dodajte sir, mleko i jaje, pa sve sjedinite u mekano testo.
  3. Testo prebacite na pleh obložen papirom za pečenje i oblikujte ga u manji hleb.
  4. Pecite u rerni zagrejanoj na 200°C oko 20-25 minuta, dok ne porumeni.
  5. Ovaj hleb je savršen uz supe, čorbe ili kao užina sa puterom.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Kako da testo brže naraste?