vazdušast i preukusan

Bio je to omiljeni jugoslovenski kolač: Recept za čuvene padobrance - slatkiš koji je obeležio svačije detinjstvo

Budući da za njegovu pripremu nije potrebno mnogo skupih sastojaka često je bio izbor naših baka, naročito tokom hladnih zimskih dana 

NAJLEPŠI RECEPT ZA PADOBRANCE foto: Shutterstock / Majda Salby

Pre 30, 40 ili 50 godina na trpezama se retko mogao naći kolač ili torta sa čokoladom, gustim i kremastim filovima sa gomilom putera i drugih skupih namirnica.

 

Sastojke za gotovo sve što su spremale domaćice su već imale u svojim ostavama, od domaćih jaja i mleka, pa sve do oraha. Padobranci su bili jedan od najpopularnih slatkiša u bivšoj Jugoslaviji.

 

Poznati su po svojoj laganoj i kremastoj teksturi, ali i postupku pripreme koja ne zahteva mnogo umeća niti vremena.

Sastojci za testo:

 

  • 3 belanceta
  • 300 g šećera
  • 300 g mlevenih oraha
  • sok od limuna

 

Za fil:

 

  • 3 žumanceta
  • 3 kašike šećera u prahu
  • 125 g putera
  • 100 g čokolade za kuvanje

 

Priprema:

 

Umutiti belanca, postepeno dodajući šećer u prahu i limun dok se ne dobije čvrst sneg. Dodati mlevene orahe i sjediniti varjačom, nikako miskerom, da ne spadnu.

Na pleh obložen papirom za pečenje stavljati kašičicom smesu. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 150°C oko 20-25 minuta.

 

Fil: U činiji dobro umutite žumanca sa šećerom u prahu, pa dodajte omekšali puter i čokoladu koju ste otopili na pari. Ohlađene puslice filujte kremom i spajajte po dve, kao što se radi za vanalice. Potrebno je da padobranci malo odstoje pre služenja, da bi malo omekšali.

 

Bonus video:

Lignje na morski način