čik mu odolite

Kako napraviti TIRAMISU za 10 minuta? Najkremastije čudo od piškota po svačijem ukusu prava je eksplozija ukusa

Slobodno napravite duplu meru jer će ova torta biti prava zvezda svake praznične trpeze!

Lagani, kremasti, domaći tiramisufoto: Youtube Printscreen, Quick Simple & Delicious

Tiramisu bez sumnje spada u najpoznatije poslastice planete i jedan je od dragulja italijanske kuhinje.


Veruje se da je prvi put napravljen u Trevizu 1960, nakon čega je tiramisu krenuo u pohod na svet i srca zaljubljenika u slatkiše, ali ima i onih koji tvrde da se ovaj dezert u Sijeni pravi još od 17. veka.


Neki mu pripisuju čak i afrodizijačko dejstvo i kažu da se u prošlosti tiramisu zato služio u javnim kućama u Trevizu.

 

Domaći tiramisu na brzinu


Šta god bila istina, jedno je sigurno – ova tortica od piškota i laganog fila je neodoljiva, a pravi se vrlo brzo i jednostavno!

 

Sastojci:

 

  • 200 g piškota
  • 200 ml kuvane kafe
  • 500 ml slatke pavlake
  • 150 g krem sira
  • 2 kašike šećera
  • 2 kašike kakaoa
  • 1 kašika arome vanile


Priprema

 

  1. U dubokoj činiji pomešajte aromu vanile, šećer i slatku pavlaku, pa umutite mikserom.
  2. Kad dobijete gust šlag, sipajte malo po malo krem sir neutralnog ukusa i mutite još neko vreme, dok se fino ne sjedini, pa sklonite na stranu.
  3. Obložite kalup za tortu pek-papirom, pa umačite piškote u kafu i ređajte po dnu. Kad poređate prvi red, namažite delom smese od šlaga i sira.
  4. Zatim umačite i stavite još jedan red piškota, pa nanesite ostatak fila.
  5. Poravnajte i potpite kakao prahom, pa stavite u frižider najmanje na četiri sata.

BONUS VIDEO

Poznati kuvaju u emisiji Majke i snajke