važno je da znate

Koliko je zapravo štetan zelen ili proklijao krompir? Evo u kojim situacijama ni slučajno ne sme da se jede

Stručnjaci imaju jasno objašnjenje u kojim je slučajevima bezbedno odseći problematičan deo krompira i ipak ga pojesti, a kada je to velika opasnost po zdravlje.

Pozeleo krompir ukazuje na naslage solanina u povrćufoto: Evtushkova Olga/Shutterstock

Ako je paradajz najlepši tokom proleća i leta, jesen i zima su rezervisani za – krompir!


Obožavano povrće ima široku primenu u srpskoj kuhinji, u kojoj se koristi na sve zamislive načine: pečen, kuvan, pržen, punjen, za pripremu posnih pita itd.


Često ga kupujemo i više nego što možemo da pojedemo jer podrazumevamo da će nam zatrebati, a velike zalihe nameću i jedno pitanje – da li je bezbedno jesti ga ako počne da izgleda pomalo... čudno.

Ukoliko vam je krompir dugo stajao, moguće je da ćete primetiti da su njegovi delovi pozeleneli ili da je proklijao, pa nismo uvek sigurni da li bismo smeli da ga koristimo.


Jesti proklijao krompir ili ne?

 

Proklijao krompir ponekad sme da se jede, a nekad ni slučajno - zavisi od stepena proklijalostifoto: Vinokurov Alexandr/Shutterstock

Najpre – dobre vesti. Kada krompir počne da klija, još uvek je bezbedan za jelo, sve dok su klice pod kontrolom, odnosno male.


Ove klice sadrže toksin po imenu solanin, koji može da izazove glavobolju, povraćanje i druge digestivne simptome – kaže Elen Šumaker, s Državnog univerziteta Severne Karoline. – Ako se jedu velike količine, to može dovesti do ozbiljnih simptoma. Ali dok su klice male, a krompir nije mekan ili oštećen, možete ih odseći i jesti krompir.


Jesti zelen krompir ili ne?


Kada je reč o krompiru koji je spolja zelene boje, registrovana dijetetičarka i osnivačica kompanije Once Upon a Pumpkin, jasna je:


Ne jedite ih!

 

Zelen krompir, takođe, predstavlja znak velikih količina opasnog toksina solaninafoto: Aninka Bongers-Sutherland/Shutterstock

Sunčeva svetlost menja boju krompira u zelenu dok proizvodi hlorofil, ali pravi problem je nagomilavanje opasnih toksina.


I Elen Šumaker je saglasna.


– Ako vidite zeleno na krompiru, to znači da se nagomilao solanin, koji se nalazi i u klicama. Ukoliko su to male zelene tačke po površini krompira, mogu se iseći, ali ako vidite velike zelene delove, preporučljivije je da se krompir baci – naglašava ona.


I klice i zelene fleke mogu biti znak da se krompir kvari ili se već pokvario, ističe Šumakerova. Ako je uz to i mek, to je siguran znak da njim možete da ugrozite zdravlje. Štaviše, ogromne količine solanina mogu da dovedu i do paralite, naglašava.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO
Njeguški stek i krompir salata