ukus tradicije

Ideja za posno predjelo za Sv. Nikolu: MANASTIRSKA PITA po svačijem ukusu – mekana, sočna i neodoljiva

Glavni sastojak ove izdašne domaće pite je krompir, a tu je i jedan "tajni" koji je čini još hranljivijom i ukusnijom.

Posna domaća pita s krompirom savršena za Svetog Nikolu i slavsku trpezufoto: Tijana Lubura/Shutterstock

Predjelo je za mnoge omiljeni deo slavske trpeze, a ako ste ljubitelj domaćih peciva, ova posna pita je nešto što morate imati u porodičnom kuvaru!

 

Predstojeća slava Sveti Nikola podrazumeva posnu trpezu, u koju će se odlično uklopiti čuvena manastirska pita, koja se pravi o gotovih kora, krompira i "tajnog sastojka" – soje.

 

Ona je vrlo sočna i interesantnog ukusa, a vaši gosti će biti oduševljeni idejom.

Sastojci:

 

  • 1 pakovanje kora za pitu
  • 5 krompira (srednje veličine)
  • 3 glavice crnog luka (veće)
  • 150 g soje
  • so i suvi začin po ukusu
  • ulje po potrebi

 

Priprema

 

  1. Oljuštite i skuvajte krompir dok ne bude mekan toliko da viljuška može da prođe kroz njega. U međuvremenu potopite soju, pa kad nabubri, procedite je.
  2. Nakon što se krompir prohladi, isecite ga na manje kriške i pomešajte sa sojom.
  3. U tiganj sipajte malo ulja, pa propržite sitno iseckan crni luk. Kad bude staklast, preko dodajte krompir i soju, pa pospite suvi začin i dobro promešajte.
  4. Dinstajte nekoliko minuta, a zatim posolite i sklonite s vatre.
  5. Koru za pitu poprskajte uljem, pa na nju namažite smesu od krompira i soje i motajte. Po želji možete peći pitu kao "frulice", "pužiće", u obliku sarmi itd. Ponavljajte dok ne potrošite sav materijal i ređajte po plehu koji ste obložili papirom za pečenje.
  6. Pecite u rerni zagrejanoj prethodno na 180 stepeni, sve dok lepo ne porumeni.

Kad izvadite iz rerne, obavezno pokrijte pitu čistom krpom kako bi ostala mekana, pa posle 15-20 minuta secite po želji i prebacite u kutiju, koju ćete dobro zatvoriti da stoji do seviranja.
 

BONUS VIDEO

Koliko košta proslaviti krsnu slavu u Srbiji?