veličanstvena

Posna kinder torta savršena za slavsku trpezu: Kremasta poslastica kojom ćete obradovati goste za Svetog Nikolu

Ako želite da priredite gostima dezert za pamćenje posle slavskog ručka, obavezno probajte ovu jednostavnu, ali izdašnu tortu s lešnicima i crnim i belim filom.

Izdašna posna kinder torta je idealno slatko posluženje na slavskoj trpezi za Sv. Nikolu, 19. decembrafoto: djphotographics/shutterstock

Božićni post je uveliko počeo, a predstojeća krsna slava Sveti Nikola podrazumeva posnu trpezu, koja može biti jednako raskošna i raznovrsna kao što je slučaj s mrsnim posluženjima.

 

Jedna od popularnih poslastica posle slavskog ručka je posna kinder torta, kremasta, jakog ukusa i vrlo atraktivnog izgleda, a ona se priprema vrlo jednostavno!

 

Posna kinder torta za slavu

 

Sastojci:


Za koru

  • 100 g brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 200 ml mineralne vode
  • 100 g lešnika
  • 100 g šećera
  • 50 ml ulja
  • 1 manja kutija čokoladnog krema (oko 400 g)

Za međukoru

  • 1/2 kg posnog keksa
  • 150 ml gaziranog soka po izboru

 

Za braon fil

 

  • 1 stoni posni margarin (250 g)
  • 1 kašika brašna
  • 10 kašika šećera
  • 1/2 l vode
  • 100 g praška za puding s ukusom čokolade


Za beli fil

  • 1 stoni posni margarin (250 g)
  • 1 kašika brašna
  • 10 kašika šećera
  • 1/2 l vode
  • 100 g praška za puding s ukusom vanile


Za glazuru

  • 3 kašike ulja
  • 150 g posne čokolade


Za dekoraciju

  • posni šlag, mleveni ili lomljeni lešnik, čokoladne mrvice itd.

 

Tortu možete namazati otopljenom čokoladom umesto klasične dekoracijefoto: Shutterstock / New Africa

Priprema

 

  • Po tepsiji, obloženoj pek-papirom, pospite 100 g sirovih lešnika, pa ih pecite oko 10 minuta rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni. Od toga jednu polovinu sameljite sitno, a drugu sklonite sa strane.
  • Pojačajte rernu da se greje na 200 stepeni.
  • U dubokoj činiji umutite brašno, šećer, ulje, kiselu vodu i prašak za pecivo, pa u to umešajte mleveni lešnik i dobro promešajte.
  • Obložite dno tepsije pek-papirom, pa po dnu rasporedite pečeni lešnik i preko pospite smesu za koru. Pecitite u rerni oko 20 minuta, pa izvadite da se hladi.
  • Potom okrenite koru (tako da lešnici budu gore) i namažite posnim čokoladnim kremom obilato.
  • Za čokoladni fil. U jednu šerpu sipajte veći deo pripremljene vode (oko 400 ml), pa u to dodajte šećer i ostavite da proključa. Za to vreme u ostatku vode (oko 100 ml) umutite prašak za puding sa ukusom čokolade i jednu kašiku brašna, pa kad voda sa šećerom proključa, sklonite sa strane, sipajte razmućen puding, pa vratite na ringlu i mešajte dok se ne zgusne. Ostavite da se prohladi, pa ubacite posni margarin i mutite dok ne bude fino kremasto.
  • Za beli fil. U jednu šerpu sipajte veći deo pripremljene vode (oko 400 ml), pa u to dodajte šećer i ostavite da proključa. Za to vreme u ostatku vode (oko 100 ml) umutite prašak za puding sa ukusom vanile i jednu kašiku brašna, pa kad voda sa šećerom proključa, sklonite sa strane, sipajte razmućen puding, pa vratite na ringlu i mešajte dok se ne zgusne. Ostavite da se prohladi, pa ubacite margarin i mutite dok ne bude fino kremasto.
  • Najpre na koru koju ste premazali čokoladnim kremom nanesite beli fil, pa ređajte posni keks koji ste umočili u gazirani napitak po ukusu.
  • Preko keksa stavite čokoladni fil.
  • Potom s malo ulja otopite posnu čokoladu, pa dok je još vruće sipajte preko braon fila. Po želji, ukrasite šlagomčokoladnim mrvicama ili mlevenim lešnicima.

 

Odmah stavite u frižider, gde treba da odstoji bar dva sata pre služenja, a idealno preko noći.

 

BONUS VIDEO

Koliko košta proslaviti krsnu slavu u Srbiji?